Бивш редник от формирование в община Русе бе изправен пред Военния съд в Сливен за това, че на 10 април бил заловен в русенско село за управлява лек автомобил „Пежо 307“ в срока на принудителното отнемане на шофьорската му книжка, съобщиха от съда.

В съдебното производство били разкрити шокиращи данни от биографията на подсъдимия като системен нарушител на Закона за движение по пътищата и други нормативи. Бившият военнослужещ имал шофьорска книжка от 2006 година. През 2016 г. подал документи за подновяването й, но не отишъл да я вземе от КАТ заради 12 неплатени глоби за 740 лева. Те му били наложени в резултат на 17 нарушения на пътя, 11 съставени акта и 9 – наказателни постановления, 2 заповеди за принудително прилагане на административни мерки. Междувременно продължил да кара колата си. През следващите две години бил залавян да шофира без застраховка „Гражданска отговорност“, за което временно му била отнета книжката. След това причинил катастрофа с материални щети и избягал от местопроизшествието. Когато го издирили, установили, че произшествието е станало в срока на отнемането на книжката. Пътните полицаи го накарали да я получи срещу подпис. Била издадена заповед за принудително прилагане на административни мерки, с които бил задължен да си плати глобите, вече нараснали на над 1000 лева и книжката му отново била отнета. Военният съд е посочил в мотивите си, че действията на бившия редник, повечето – умишлени, са пример за „престъпна упоритост“. В същото време у него се е създало чувство за безнаказаност, тъй като не са му били потърсени глобите.

Пред Темида той е бил изправен за последното си нарушение: шофиране на автомобил с отнета книжка, за което съдът му е наложил 1800 лева глоба. Решението може да бъде обжалвано пред апелативната инстанция.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar