34-годишен изнасилвач е освободен от ареста заради ДНК експертиза, която се бави вече година. Тя е назначена през февруари 2016 г., а в районната прокуратура в Кърджали още не са получили резултата от нея.

Венцислав Д. е обвинен за 2 случая в Кърджали. Първият е за изнасилване, придружено с грабеж, в района на Новия мост над Арда, а вторият – за опит за изнасилване и за грабеж от 22 февруари м. г. Венцислав се разминал с 26-годишна жена, която се прибирала към кв. „Възрожденци“.

Нападнал в гръб и почнал да я дърпа, свалил раницата ѝ и я бутнал на земята. Жената се разкрещяла и на виковете ѝ се отзовал минувач. Нападателят избягал към центъра на Кърджали, където е задържан.

„Мъжът е освободен от ареста с мярка „подписка“. Забранено му е да напуска Кърджали, периодично се проверява дали спазва наложената забрана“, заяви районният прокурор Гергана Колева. Тя допълни, че обвиняем не може да бъде задържан повече от 8 месеца по време на разследването. Забавянето е заради експертизата.

Венцислав е от Смолянско, в Кърджали живеел от година и половина. Преди това работел в София и други градове във вътрешността на страната.

За шесторния убиец анализът стана за дни

ДНК експертиза за изнасилване може да се изготви и за седмица, твърдят магистрати. За да стане това обаче, пробата трябва да е чиста, да има ясни следи от У хромозомата – т.нар. мъжка хромозома, а нападателят да е само един.

Такива експертизи се правят в Националния институт по криминалистика и криминология (НИКК) на МВР и в частни клиники. В НИКК обаче постоянно идвали приоритетни задачи като случаи на убийства. Затова ДНК експертизите за други престъпления се бавели.

Друг проблем на института било финансирането. Там работели малко хора, не им достигали консумативи и най-модерна техника. В прокуратурата разполагат с ограничен бюджет и не могат да възлагат експертизи на частни клиники, които били много скъпи, затова често се стигало до закъснения.

Рекордно бърза бе ДНК експертизата, доказала, че Росен Ангелов е шесторният убиец от Нови Искър. Тя стана за 3 дни в частна лаборатория, но имаше много следи от кръв на една от жертвите, а полицията разполагаше с ДНК профила на Ангелов още от 2007 г.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar