Съдът окончателно остави в ареста Мартин Георгиев-Джито – издирван от три години, който се предаде сам на полицията. Това се случи, след като апелативният спецсъд потвърди определението на долната инстанция. Постановеното днес от втория съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

Миналата седмица спецпрокуратурата възобнови разследването срещу него по обвинения за ръководител на престъпна група за наркотрафик.

Днес съдът е приел, че може да се направи обосновано предположение Георгиев да е извършил престъпленията, за които е обвинен. В подкрепа на това били свидетелските показания, допълнително представените материали по делото в днешното заседание, а именно, че обвиняемият е издирван с Европейска заповед за арест, както и тежестта на повдигнатите обвинения. Магистратите приеха, че има опасност той да се укрие. Като аргументите са това се извеждат отново от факта на издирването му с Европейска заповед за арест. Освен това той съжителствал с членове на семейството си, които са подсъдими по дело в спецсъда, което навежда на извода, че е знаел с каква цел е бил издирван от разследващите.

На следващо място съдът приема, че има опасност да извърши престъпление, независимо че има чисто съдебно минало. Съдът се аргументира със свидетелските показания. Съдът прие още, че не са нужни спешни допълнителни медицински изследвания, които да оборят твърдяното от защитата, че здравословното състояние на обвиняемия не позволява пребиваването му в следствения арест.

На 7 юни издирваният с червена бюлетина на Интерпол Мартин Георгиев се предаде в ГДБОП в присъствието на адвокат. В официалното съобщение на държавното обвинение Георгиев бе посочен само с инициалите си.
Той е бил привлечен към наказателна отговорност още през 2015 г., но при операцията по задържането на участниците в престъпното сдружение той успява да се укрие и е обявен за издирване с червена бюлетина на международната полицейска организация.

Пред първоинстанционния съд Георгиев заяви, че през цялото време е бил в България в дома си и никой и не го е потърсил независимо от тази червена бюлетина. Съдът тогава записа в мотивите си, че през трите години издирване няма нито една призовка, изпратена на обвиняемия.

Би Ти Ви припомня, че Мартин Георгиев е син на Мила Георгиева, доведена дъщеря на бившия шеф на митниците Христо Кулишев, и е смятан за едно от основните лица в т.нар. „Килърите 6“. Майка му е разследвана за източване на ДДС у нас и за кражба на близо 26 млн. евро от ЕС в Румъния.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar