Aктовете на КАТ да се превърнат във фишове за бързо и лесно налагане на глоби на шофьоритe. Предложението е заложено в проект на чисто нов закон за движение по пътищата. Той вече е предложен за обществено обсъждане.

След като преди няколко години бе взето решение Законът за движение по пътищата да се раздели на три отделни закона, сега е взето ново решение – нормативният акт да остане един, но да е в по-опростен вариант. Основното предложение е за всяко нарушение – дори най- тежките, да може да се санкционира с фиш и той да може да се плати на място. Планира се и нарушителите да получават фишовете си от КАТ по имейл.

Oсновна задача при създаването на новия закон е бързото налагане на санкции. А целта – да отпадне чувството на безнаказаност при нарушителите. „Изключително важна част от този закон ще е и облекчаване на административно-наказателния процес. От наистина много години в България е изключително бавен и това налага спешни мерки в тази насока“, обясни Росен Рапчев от Държавната агенция за безопасност на движението по пътищата.

Той даде и конкретен пример. „Акт за установяване на административно нарушение ще се издава като фиш и няма да се чака след това втори орган да издава за констатираното нарушение наказателно постановление. А директно с констатиране на нарушението ще влиза в сила самото нарушение“, обясни Рапчев.

Дори актът да стане фиш, нарушителят няма да се размине с отнемането на точки от контролния талон. И още – ако шофьор е бил сниман с камера на КАТ в нарушение, честитката му ще пристига по електронната поща. „Просто този закон ще бъде много по-съвременен и много по-облекчаващ и по-ясен за самите органи, които го прилагат и тези, които го спазват“, уточни експертът.

Според експертите в брашна изначално проектът е с пропуски. „Преди да пишем актове трябва да сме си свършили работата по отношение на превенцията. Органите за контрол трябва да се реформират, да се квалифицират, да се обучат и тогава да им се възлагат задачи“, обясни Красимир Георгиев от Асоциацията за квалификация на автомобилистите

Сред обсъжданите предложения има и следене в реално време на техническите прегледи. И още – въвеждане на паспорт за всеки автомобил, за да се следи техническото му състояние. Пътните експерти настояват за бързина в изготвянето на новия закон. „Трябва да се даде според нас един краен срок за приемане, в който да минат обществени обсъждания , да влезе в пленарна зала и той да стане един действащ закон“, каза Румен Дунев от Сдружението на автоекспертите по пътна безопасност.

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите дават още едно предложение – да не да отговарят 20 институции за безопасността на движението.

Всички заинтересовани могат да дават предложенията си до петък. След това работната група ще ги обсъжда и ще се разпишат конкретни текстове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar