В момента към бюджета на държавата няма определени пари за разплащането на пътните фирми за извършено строителство в предишни периоди. Това заяви служебният регионален министър Иван Шишков пред журналисти в Бургас по повод днешното решение на Конституционния съд, с което отмени решението на парламента за разплащането с пътните фирми, предаде кореспондентът на БГНЕС.

„Сега, разбира се, пада отново тежката задача на служебния кабинет да намери решение да разплати тези пари. Дали ще бъдат платени по някакъв начин в рамките на тази година или ще бъдат заложени в бюджета на следващата година, тези пари трябва да бъдат платени на строителните фирми. Лошото е, че за всеки изминат ден те стават все повече, а това са разплащания, включително преди предишните служебни кабинети“, каза Шишков.

По думите на министъра това са дължими суми, които са в периода 2020 – 2021 година, като възлагане са направени преди встъпването в длъжност на предишния служебен кабинет, заяви Иван Шишков. Министърът съобщи, че в момента се разплащат пари за строителство, което е възложено от периода 2018-2020 година.

„Още преди да стана министър бях казал, че не е работа на НС да определя начина на плащане на строителните фирми, тъй като това е въпрос на Министерство на регионалното развитие и евентуално на Министерски съвет за разпределяне на бюджета“, заяви Шишков.

БГНЕС припомня, че Конституционният съд обяви за противоконституционно решението на Народното събрание, с което се разреши на Агенция „Пътна инфраструктура“ да плати на пътните фирми 50% от парите по договорите им. Решението включва плащане и на пълните суми по договорите за поставяне на маркировка и мантинели. На заседанието присъстваха всички 10 конституционни съдии. Решението е прието с единодушие.

Делото беше образувано в началото на месец май след искане на народните представители от ГЕРБ-СДС. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar