„В преходния период от три месеца на преминаване наБюрото за защита от Главния прокурор към Министерството на правосъдиетоняма да се случи нищо драматично със защитените свидетели“, каза пред БНР заместник- правосъдният министър Иван Демерджиев.

„Те продължават да се пазят от Бюрото, което е все още към Главния прокурор. Когато Бюрото премине към МП, което ще стане поетапно, МП ще поеме пълната отговорност по тяхната отговорност. А Прокуратурата ще носи отговорност за тях до момента, в който се извършават действията по преминаването им към правосъдното министерство.

Тяхната физическа защита ще бъде изпълнява постоянно през целия период. Иначе предстои в преходния период техническа работа по преместването и сформирането на новата структура. Извън това предстои изменение в Правилника за дейността на Бюрото, то трябва се приеме в двумесечен срок от Министерския съвет“, поясни още Демерджиев.

„Всички тези опасения и опит да се драматизира ситуацията, според мен са неоснователни. Обратно – мисля, че Бюрото се връща там където е генезисът му. МП в момента чрез Главна дирекция „Охрана“ охранява съдиите в съдебната система“, подчерта в „Преди всички“ Демерджиев.

„А за мен този, който полага крайният акт и налага наказанието е най-застрашен. От тях / съдиите – бел.ред./ нямаме оплаквания от охраната. Опитът, който има Главна дирекция „Охрана“ е много по-голям от този на Бюрото за защита на свидетели, то наскоро премина под ръководството на Главния прокурор. Така че, ние ще охраняваме и прокурори и следователи.

А Бюрото по защита ще бъде самостоятелна структура в министерството, ще се занимава единствено със свидетелите. Ние имаме много добре подготвени служители за охрана. Ние кадрово сме много по-добре обезпечени от Бюрото за защита. Така че, ще преминат неговите служители и материалната база към Министерство на правосъдието „, посочи още Иван Демерджиев.

„Право е на Главният прокурор да сезира за това Конституционния съд за текстовете за Бюрото и да води съдебни дела за сградите…но това са държавни сгради…не на прокуратурата“, каза още заместник – правосъдният министър.

По думите му средствата за Бюрото ще бъдат отново същите, но ще дойдат от Министерство на правосъдието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar