„От пролетта на тази година има драматично влошаване на качеството на законодателството. Народното събрание влезе във френетична активност, давайки си сметка колко малко време му остава до края на мандата“. Това каза пред БНР Иванка Иванова, съветник на президента Румен Радев по правните въпроси.

Тя допълни, че при гласуването на Изборния кодекс, ако не са били т.нар. „референти“ от администрацията на Народното събрание, е щяло да се стигне и до по-парадоксални ситуации:

„Имаше един текст, който беше гласуван три пъти, което е скандално и противоречи на Конституцията, която изисква в две гласувания да бъдат приемани законите“.

В предаването „Неделя 150“ Иванова допълни:

„При допускането на съвместна възможност и за машинно гласуване, и за гласуване с обикновени бюлетини има сериозни пречки. ГЕРБ си променят позицията в много кратък срок. Преди беше изцяло подкрепено въвеждането на машинно гласуване, като не се прави нищо за предприемане на административните стъпки, които изискват прилагането на закона. Сега отново се допуска провеждане на смесен вариант, който е оспорван и от юристи, и от политолози, и от експерти“.

Според нея друг възможен проблем, който е възникнал и е възможен обект на ветото на президента, е свързан с отпадането на забраната да се провеждат референдуми по теми, които са от компетентността на Велико Народно събрание.

По думите на съветника на държавния глава проектът на управляващите за нова Конституция е напълно несъстоятелен и в противоречие с установените принципи за качество на образованието.

„Това е неграмотно преписване на действащата Конституция“.

Иванова посочи проблем в сегашната Конституция – непоследователното прокарване на принципа за разделение на властите:

„Там има голяма фигура като главния прокурор, който у нас е издигнат като отделна конституционна фигура и който през последните години видяхме, че не може да се еманципира от тоталитарната си роля да служи за стожер на една управляваща партия. И този конституционен проблем, който може да бъде решен с едни умерени промени в рамките на обикновено Народно събрание, не намира своето решение в проекта за нова Конституция“.

Като друг сериозен проблем Иванка Иванова изтъкна:

„Ако знаем кой прокарва политическото влияние върху прокурорите и ако то е политическо, можем да му противодействаме, когато то нарушава Конституцията. Сега сме в ситуация, при която издигнатата във фетиш независимост на прокурорите е приравнена на тази на съдиите и позволява неинституционални сили да подреждат избора за главен прокурор, избора за членове на прокурорската колегия“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar