Подозират го по тази линия, защото бил ортак с Желязков в „Аркус сигурност“ – Бургас

Зърненият бос и зам.-председател на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев вероятно е прал през фирмите си мръсни пари от бандата за рекет, дрога и побоища на Димитър Желязков-Митьо Очите. Екип от спецпрокурори и следователи търсят доказателства по тази линия, след като спипаха Бенчев заедно с Очите в хотел „Рамада“ в Истанбул.

Двамата се познавали открай време, но отношенията им се затоплили след като Очите излязъл от затвора през 2012 г.

Зам. главният прокурор Иван Гешев съобщи, че в неделя са престърсени дома и фирмите на Бенчев.

Открили са много

документи от

т.нар. черно

счетводоство

Антимафиоти от ГДБОП намерили и бележки, в които пишело колко пари трябва да се броят на Очите.

Засега срещу Бенчев няма обвинения. Тепърва ще се изготвят експертизи, които да потвърдят евентуална връзка между фирмите му и парите от бандата на Очите.

Бенчев може да бъде обвинен, че е укривал издирвания Желязков в Турция, каза Гешев.

На 3 август в 19,09 ч Очите, за когото бе издадена еврозаповед за арест, минал от Гърция в Турция с кола на Бенчев. По-късно зърнения бос наел на свое име стая в х- л „Рамада“ за Митьо Очите.

Бенчев е ортак на Димитър Желязков в охранителната фирма „Аркус сигурност“ – Бургас. Става акционер във фирмата, в която Желязков е на позиция „консултант“, след престрелката в Слънчев бряг на 8 юни 2016 г. Тогава е убит гардът на Очите Александър Алексиев, който държи сериозен пакет от акциите на „Аркус сигурност“.

„Предложиха ми да стана съдружник и приех без притеснение. Дотогава всичките ми обекти се охраняваха от тази фирма. Сметнах, че ще ми е по-изгодно да стана акционер, вместо да им плащам“, обяснява Бенчев.

Той е съдружник

в „Аркус

сигурност“

– Бургас с бившия топкриминалист Иван Владимиров, който според справка в Търговския регистър е управител на фирмата заедно с Георги Дросев.

Желязков се води на трудов договор в „Аркус“ и твърди, че ангажиментите му са свързани с подбора на персонал.

„На името на Желязков не се води нищо. Той живее в палат в с. Кошарица на офшорка“, обяви вчера Гешев.

Освен в охранителния бизнес, Очите участва в погребалния бизнес заедно с Йордан Въчев – Ларша. А също и в бизнеса с таксита в Слънчев бряг. Според осведомени там обаче връзката е през голямата му дъщеря Станислава и приятелят ѝ Велислав. През 2013 г. Станислава и Велислав регистрират фирми (ЕООД-та) със сходни имена – „Съншайн 0406“ (на дъщерята) и „Съншайн 2013“ (на зетя). В Несебър обаче не се съмняват, че бизнес инициативата е на Желязков. 22-годишната Станислава е едноличен собственик в „Съншайн 0406“, а фирмата е създадена когато тя е на 19 г.

Месец след стрелбата в Слънчев бряг, при която несебърският бос е тежко ранен, дъщеря му и още 10 души от Несебър, които се занимават с таксиметрова дейност, са привикани на разпит. Полицията следи за фирми в сянка, които се отчитат на Желязкови, започва и проверка и на „Аркус сигурност“. Проверките стартират след оперативни данни, че

под шапката на

Очите са повече

от 10 фирми,

регистрирани в Несебър и получили лиценз за таксиметрова дейност. Те формално се водят на други собственици, за да се заобиколи ограничението, наложено от Общинския съвет на Несебър всяка фирма да има право на до 3 коли. За връзките в сянка се говори из цял град, но реални последствия няма до ареста в Истанбул.

В нощта срещу неделя Бенчев бе върнат от Турция у нас в компанията на шестима, арестувани в хотел „Рамада. Освен Очите, сред тях са бившият депутат от ДПС Несрин Узун, 2-ма шофьори, на чиито имена са регистрирани фирми, за които има съмнения, че са „кухи“. Единият е Йовчо Домусчиев.

Докато Бенчев вчера даваше показания в полицията в Бургас как Очите е попаднал в хотелската му стая в Истанбул, изпълнителното бюро на БСП в града се разграничи, а Нинова поиска оставката му.

Бенчо Бенчев започва с износ на зърно, кара ролс-ройс за 200 бона

65-годишният Бенчо Бенчев е известен в Бургас като зърнен бос, активен и в политиката. Вече няколко мандата той е общински съветник от гражданската квота на БСП, в момента е зам.-председател на общинския съвет. Има афинитет към ултралуксозни автомобили и стана прочут именно с притежанието на поръчков ролс-ройс за Е 200 000.

Точно лъскавата кола обаче ядоса лидерката на БСП Корнелия Нинова, когато Бенчев се появи с нея на честванията на 6 септември м.г. Тогава Нинова каза, че подобна демонстрация може да е законна, но не и морална.

Бенчев не ѝ остана длъжен, заявявайки в интервю за „24 часа“, че никога не е крил, че е богат и е направил за БСП много повече от ред политици. „В Бургас има и по-богати хора от мен, но те си карат скъпите яхти в чужбина, а тук се движат с трошки, защото ги е страх. По-морално ли е да си купя москвич и да ходя с него в общинския съвет?“, попита Бенчев.

Той влиза в политиката през 2003 г. Залага на проекта „Сдружение за Бургас“, което неочаквано вкарва 3-ма общински съветници. Рамо му дава и президентът Желю Желев, сърдечен приятел на Бенчо от дисидентските години. През май 2005 г. Бенчев пробва да влезе в голямата политика, става кандидат-депутат, като води листата на „Обединение за достойна България“ в Бургас. Като цяло коалицията претърпява крах и Бенчев оглавява ново гражданско сдружение.

Негово е едно от първите баровски имения в Бургаска област. Бенчо прави своя замък на хълм в м. Шилото край бургаския кв. „Меден рудник“. Оттам градът се вижда като на длан. Триетажна постройка, цялата в стъкло, се забелязва отдалеч. Отделно фамилията притежава и луксозен апартамент в една от най-хубавите сгради край Морската градина в Бургас.

Бенчев твърди, че е платил 10 млн. лв. данъци. Имал 3 комбайна по 300 000 евро, които стрували повече от ролс-ройса. . Инвестира в земеделие, вероятно парите от наркотрафика – има собствена земя и база в Крумово градище. Лицензиран производител и на семена, а от 7-8 г. е в строителния бизнес.

Още при комунизма върти частно кафене и частно такси по Указ 56 на Живков. „Тогава си купих БМВ, а когато дойде демокрацията, имах 100 000 лв. – това бяха поне 16-17 жигулита. През онези години бях началник на „Главен ремонт“ към военните“, разправя Бенчев.

След парламента Узун се заел със слънчеви панели и киви

Задържаният в Истанбул с Митьо Очите бивш депутат Несрин Узун е родом от Руенско, но от години живее в София. По образование е финансист и преди да стане депутат, оглавява банков клон в Руен. Звездата му в политиката изгрява през 2001 г., когато става депутат от ДПС по време на управлението на Симеон Сакскобургготски. Изкарва 2-ри мандат до 2009 г. След излизането си от парламента се установява трайно в София, но не пропуска празниците на Руен с изключение на т.г. Има роднини в с. Средна махала.

„Появи се информация, че Узун е бил кандидат-кмет на община Руен, но това не е вярно. Вероятно хората го бъркат с Дурхан Мустафа“, обясни кметът на Руен Исмаил Осман.

През последните 1-2 г. Узун, който е дългогодишен приятел на Бенчо Бенчев, се е включил в общо начинание за отглеждане на киви в Руенско. Преди години инвестирал в слънчеви панели за добиване на електричество в Шуменския регион.

Тепърва ще се изяснява какво точно е правил бившият депутат в компанията на Митьо Очите. Според една от версиите Узун е пътувал с Бенчев по бизнес дела и понякога превеждал на зърнения бос.

Корнелия Нинова, лидер на БСП:

Бенчев да напусне общинския съвет. Няма наши, няма ваши!

Лидерката на БСП Корнелия Нинова поиска чрез публикация във фейсбук общинският съветник от БСП Бенчо Бенчев да освободи всички постове и да напусне общинския съвет на Бургас. Той бе арестуван в Истанбул с Митьо Очите. След това зам.-председателят на ГЕРБ и лидер на депутатите от партията Цветан Цветанов отговори на Нинова също във фейсбук (Виж долу). Ето какво написа Нинова, след като по-рано вчера ИБ на БСП и червените депутати от Бургас се разграничиха от Бенчев и го призоваха да подаде оставка:

Димитър Желязков (Митьо Очите) е заловен в Истанбул в компанията на общински съветник от БСП и бивш депутат на ДПС. Логично се очаква реакция от нас, въпреки че Бенчев не е член на партията. Поисках информация кога, кой, как и защо е предложил този човек в наша листа преди години. И заваляха съвети: не се намесвай, не взимай отношение, прехвърли отговорността на местната структура, трай си и не понасяй негативи заради решение на предишното ръководство на партията. Разбира се – категорично отхвърлих тези препоръки. Бенчев незабавно трябва да освободи всички постове и да напусне общинския съвет на гр. Бургас. Този случай е образът на икономическо-политическа криминална спойка на интереси и пари. Той е ярък пример за модела на прехода. И не е единствен в страната. И не само че няма да послушам съветите – да си мълча и да се сниша, а много категорично ще заявя: Няма наши, няма ваши. На този модел трябва да се сложи край.

Цветан Цветанов, лидер на ПГ на ГЕРБ:

Дано гущерът успее да откъсне опашката си

Днес всички видяхме каква беше позицията на председателя на БСП Корнелия Нинова за задържания заедно с Митьо Очите зам.-председател на общинския съвет в Бургас Бенчо Бенчев. Бенчев обаче е избран с листата на БСП и точно БСП издига кандидатурата му за зам.-председател на местния парламент.

Освен това е интересно защо подобна позиция на лидера на БСП Корнелия Нинова липсваше, когато българската прокуратура официално повдигна обвинение на депутата от БСП Манол Генов, беше свален имунитетът му и започна разследване срещу него за купуване на гласове. Не видяхме подобни решителни мерки от Нинова и когато братът на русенския народен представител от БСП Георги Стоилов – Илия, беше арестуван за участие в престъпна група за изнудване. Защо, когато бившият председател на Народното събрание Валери Жаблянов нарече Народния съд „необходимо правосъдие“, отново „чухме“ оглушителното мълчание на Корнелия Нинова? Това значи ли, че тя се припознава в казаното от него? Светкавична реакция нямаше и след като най-безотговорно депутатът Таско Ерменков си позволи да се заиграе със страховете на почти двумилионна София, казвайки на гражданите ѝ, че пият отровна вода, и когато същият Ерменков нарече „идиоти“ държавите от ЕС и САЩ в коментар на изборните резултати в Крим. Във всичките тези случаи предсесателят на БСП Корнелия Нинова гузно мълчеше. Въпросите към нея обаче тежат със същата сила, когато Нинова прилага двойни стандарти. Да се надяваме обаче, че вече е дошъл моментът за така нужното прочистване на червените редици, защото, когато претендираш за алтернатива или за нова „Визия за България“, е нужно да имаш „очи“, за да я видиш. Остава и да си пожелаем с началото на новия политически сезон гущерът окончателно и наистина да откъсне опашката си!

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar