250 електронни гривни по 5300 лв. едната ще контролират престъпниците в България. Вчера Главната дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) към Министерство на правосъдието сключи договор с консорциум, който трябва да ги достави и вкара в употреба в рамките на 9 месеца за 1.34 млн. лв. Фирмата ще има задължението да поддържа системата 5 г. 250-те гривни ще са крайно недостатъчни, като се има предвид, че хиляди хора са осъдени на пробация, много обвиняеми са под домашен арест, а стотици са избягалите осъдени.

Новината, че ще има договор, бе съобщена в сряда от правосъдния министър Цецка Цачева. На блиц контрол в правната комисия на Народното събрание тя обяви, че дългият срок на поръчката се налагал, защото проектът е сложен технически. Тя отказала да влиза в подробни обяснения, за да не подвежда депутатите в област, в която не е експерт, съобщи „Медиапул“.

Поръчката е спечелена от консорциум „Суперком Абати България“ с цена 1.34 млн. лв. с ДДС. Тя е обжалвана от класирания на второ място „ВИП секюрити сълушънс“ пред Комисията за защита на конкуренцията, която е отхвърлила жалбата. След това фирмата е решила да не обжалва и пред съда и така се е отворила възможност за подписване на договора. При класирането консорциумът е получил 100 точки, а вторият – 90.8. Един от основните критерии е бил ниската цена, като „Суперком Абати България“ е направил най-евтино предложение. Вторият в класирането е предложил над 1.7 млн. лв. Цената и на третия в класирането – „Контракс“, е била по-висока – 1.67 млн. лв. Поръчката ще бъде платена с пари от Оперативната програма „Добро управление“.

От документацията става ясно, че 200 от гривните ще са за GPS наблюдение с точност 2.5 м, а останалите 50 ще целят контрол на лишени от свобода в открити пространства. Сделката включва и доставка на Система за електронно наблюдение, включваща 200 комплекта приемно-предавателни устройства и електронни гривни, както и 50 броя преносими устройство за персонална идентификация. Плюс хардуер и софтуер за тях и лицензи.

През юни 2016 г. тогавашният министър на правосъдието Екатерина Захариева обяви публично, че се е усъмнила в поръчката за електронните гривни и я отменила. От думите на Захариева тогава излезе, че основна тежест в бъдещата нова поръчка ще има по-ниска цена. Сегашната поръчка е обявена близо година по-късно – на 16 юни 2017 г.

Въвеждането на електронното наблюдение спрямо подсъдими, обвиняеми и осъдени отне 15 г. За него първо само се говореше години наред, а бе предвидено в Закона за изпълнение на наказанията и в специална наредба на правосъдното министерство преди няколко години.

Там е заложено, че то може да се осъществява чрез три способа. Първият е гласово разпознаване чрез ползването на стационарен телефонен пост. Вторият е сателитното наблюдение, което е технология за установяване на моментното местонахождение и движението на някого чрез система за глобално позициониране. Третият способ е радиочестотното наблюдение, което се определя като потвърждаване на местонахождението на едно лице, като се регистрира неговото присъствие или отсъствие на определените в присъдата места и часове.

Именно последните два включват и т.нар. електронни гривни. В закона се предвижда определени обвиняеми, подсъдими и осъдени да се контролират чрез тях – поставените под домашен арест, както и лишените от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, също и лица с наложени пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес“ или „ограничения в свободното придвижване“.

От поне две години съдилищата вече налагат тези мерки, въпреки че такава техническа възможност липсва.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar