Украинският президент Володимир Зеленски призова международната общност да помогне за спасяването на живота на Михаил Саакашвили и да предотврати екзекуцията му.

Това написа държавният глава в профила си в Twitter, цитиран от „Укринформ“.

„В момента бавно убиват украински гражданин, бившия президент на Грузия Михаил Саакашвили. Самият факт, че все още трябва да се борим срещу такъв опит за де факто публична екзекуция на човек в Европа през XXI век, е позор!“ – написа Зеленски.

Предвид заплахата за живота на Саакашвили, Зеленски призова грузинските власти да си припомнят задълженията по европейските норми за защита на правата на човека, да спрат насилието и да освободят бившия президент.

„Украйна предложи решения. Призовавам света да помогне за спасяването на живота на Михаил и да предотврати екзекуцията му“, каза Зеленски.

На пресконференция с австрийския президент Александър Ван дер Белен в Киев Зеленски показа снимки на Саакашвили и каза, че грузинските власти публично го изтезават и убиват.

Припомняме, че ден по-рано Саакашвили, който се намира в затвора, е преместен в интензивно отделение на болница в Тбилиси, след като здравословното му състояние се влоши.

Саакашвили, който ръководеше бившата съветска република като прозападен реформатор от 2004 до 2013 г., излежава шестгодишна присъда за злоупотреба с власт, обвинение, което според него и поддръжниците му е политически мотивирано.

Неговият медицински екип казва, че здравето му се е влошило значително, откакто е влязъл в затвора през октомври 2021 г., където е организирал многократни гладни стачки.

Той се лекува в клиника в Тбилиси, но адвокатите поискаха присъдата му да бъде трансформирана в условна, за да може да бъде прехвърлен в чужбина.

Саакашвили беше президент на Грузия от 2004 до 2013 г., след което избяга. Срещу него бяха образувани няколко наказателни производства, включително за убийство и побой, по които съдът го осъди задочно да лежи в затвора.

Бившият грузински държавен глава активно поддържаше смяната на правителството в Украйна и през 2015 г. стана председател на Одеската областна държавна администрация, а по-късно – съветник на президента Петро Порошенко. Получи украинско гражданство.

През 2016 г. той напусна заеманите постове и започна да се противопоставя на Порошенко, в резултат на което през 2018 г. беше депортиран. Известно време живя в Холандия, като при новия президент Володимир Зеленски отново се завърна в Украйна.

Той се завърна в Грузия на 1 октомври 2021 година, за да участва в местните избори, но бе задържан още на летището и директно изпратен в затвора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar