От 2 месеца командосите в спецзвеното пазят и застрашени магистрати освен свидетели срещу мафията

Здрав мъж със суров поглед, пистолет на кръста, синини под дясното око, модерна брада и униформа.

Всички се чудят кой е човекът, привлякъл преди дни повече вниманието от зам.-министъра на екологията Красимир Живков, когото прокурор Ангел Кънев отведе към ареста от сградата на МОСВ по разследването за вноса на отпадъци в България.

Препасал пистолет, командосът разчисти пътя на зам.-шефа на Специализираната прокуратура и задържания висш чиновник, за да влязат в микробуса, и се шмугна вътре.

Командосът, който заедно със свой колега придружаваше Ангел Кънев и Красимир Живков, не е полицай – на униформата му има нашивка на прокуратурата.

Той е служител на

Бюрото по защита, което е пряко подчинено на главния прокурор и е едно от най-секретните звена за сигурност в страната наред с отряда на баретите в МВР.

Бит ли е този човек, защо окото му е посинено, питаха потребители на социалните мрежи, разглеждайки снимката. Истината се оказа прозаична – служителят на секретното бюро е получил леката контузия по време на редовните тренировки, с които поддържа формата си, научи „24 часа“.

Служителите на Бюрото по защита към главния прокурор са подготвени за специални операции и имат специфични умения, както и повече правомощия от 10 април т.г., когато влезе в сила нова инструкция за охрана на следователи и прокурори, ангажирани с тежки и опасни дела.

Една от версиите за появата на колоритния мъж до Ангел Кънев при ареста на Живков е, че

има данни за

заплахи към

прокурора

Кънев е един от най-активните обвинители. Участва или ръководи разследвания срещу Миню Стайков, което вече е в съда, срещу Васил Божков, братя Бобокови, Нено Димов за водната криза и много други. При задържането на бившия министър на екологията през януари например Ангел Кънев отново посети МОСВ, но тогава не беше следван от служителите на Бюрото по защита, а сам изведе Димов. Брадатия командос го нямаше до прокурор Кънев и при акцията в офиса на Васил Божков през януари. Всъщност той е бил на много акции на прокуратурата в страната заедно с колегите си, научи „24 часа“. Тогава обаче е бил с маска, каквито обикновено носят баретите или специализираните отряди за задържане на опасни бандити към различните структури на МВР.

От прокуратурата отказват да коментират служителите на бюрото и присъствието им при задържането на Красимир Живков. Знае се обаче, че всички те минават тежки тестове и специален подбор, за да започват работа в спецзвеното. Много от тях са били служители на МВР и са се доказали като професионалисти, като някои от тях дори са награждавани в церемонията „Полицай на годината“.

Бюрото по защита е на подчинение на главния прокурор от 2014 г. Преди това беше структура към Главна дирекция „Охрана“ към Министерството на правосъдието. Ръководи се от директор, който се назначава от обвинител номер 1.

Години наред командосите от бюрото охраняваха защитени свидетели срещу мафията и техни роднини, довеждаха принудително хора до съдебните органи и охраняваха места, на които се водеха разследвания.

От 10 април т.г. обаче влезе в сила нова инструкция, която дава възможност на служителите на Бюрото по защита да охраняват прокурори и следователи, застрашени заради работата си.

Специален съвет за

охрана решава кой

да бъде пазен от

служителите

В него влизат двама зам.-главни прокурори, директорът на бюрото, заместникът му и главният секретар на МВР.

Така командосите като колорита с брадата и запасания пистолет започват да следват плътно застрашения прокурор или следовател. Според инструкцията могат да охраняват и жилището му – лично, с видеонаблюдение, сигнално-охранителна техника и пропускателен режим.

Щатът на бюрото по защита е тайна. На 1 юни е обявен последният конкурс за назначаване в службата. Търси се младши инспектор. (24часа)

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar