За мнозина популярната видеоигра FIFA представлява възможност да изпитат виртуални емоции с любимите си футболисти. Но това може да се промени, след като професионални състезатели надигнаха глас и обвиниха производителите от EA Sports в неправомерно използване на имиджовите им права.

Тон за недоволството даде нападателят на „Милан“ Златан Ибрахимович. Към призива му за разследване на случая се включи Гарет Бейл, като хиляди футболисти са готови да подкрепят подобно действие, съобщава The Athletic.

„Кой разреши на EA Sports да използва името и лицето ми? Асоциацията на професионалните футболисти ли? Не съм наясно да съм член на ФИФПро, и ако съм, съм поставен там без знанието ми чрез някаква странна маневра. Със сигурност никога не съм позволявал на ФИФА и ФИФПро да правят пари на мой гръб“, написа Ибрахимович в „Туитър“.

По-късно той добави: „Някой печели от името и лицето ми без никакво съгласие през всичките тези години. Време е за разследване“.

В допълнение Мино Райола, който е агент на Ибрахимович и представлява много други скъпоплатени футболисти, заплаши, че случаят може да стигне до съда.

„EA Sports, вече десет години се укривате по въпросите за правата на играчите. Може би сега ще отговорите, или ще го направите единствено в съда? ФИФПро и „Милан“ не притежават индивидуалните права на футболистите, като съм убеден, че знаете и сме ви го казвали много пъти“, беше коментарът на Райола в „Туитър“.

От EA Sports отговориха пред Би БИ Си, че притежават договорни права за всички играчи, които в момента присъстват в играта. „Наясно сме с дискусиите около лицензирането на играчи във FIFA. Настоящата ситуация, която се разиграва в социалните медии, е опит да въвлече FIFA 21 в спор между редица трети страни и няма много общо с EA Sports“.

Напрежението идва няколко дни след информацията, че компанията се е съгласила да плати 40 милиона паунда на Дейвид Бекъм, за да може бившият играч да присъства като „икона“ във видеоиграта за следващите три години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Patrick Graham
Patrick Graham
29 септември 2022 4:48
Гост

Ако сте фен на носталгичните игри, ще харесате Techtoroms. Този уебсайт предлага богат избор от ROMS игри и емулатори за изтегляне. Независимо дали искате да играете класически игри от детството си или да изпробвате нови заглавия, Techtoroms ви покрива. Изтеглянията са лесни за използване и работят с различни устройства. Така че независимо дали играете на вашия компютър, Mac, Android или iOS устройство, ще можете да се насладите на всичките си любими игри. А с библиотека от над 10 000 заглавия, в Techtoroms има по нещо за всеки. Така че защо да чакаме? Започнете да изживявате своите дни на слава в… Покажи целия коментар »