ГЕРБ обвини БСП, че разпространява фалшиви новини

Червените твърди – искат оставката на Данаил Кирилов

Мониторингът на Европейската комисия над България е вдигнат. Това обясни във фейсбук вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева вчера.

Повод станаха появили се ден по-рано тълкувания на препоръките към България от новия Европейски семестър. В него се посочва, че ЕК продължава да следи борбата с корупцията и реформата на съдебната система у нас.

„България проведе мащабна реформа на своята правна уредба за борба с корупцията. За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта. Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури. Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка. В рамките на този механизъм ЕК продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България“, се казва в чл. 31 от документа.

Европейският семестър, Механизмът за сътрудничество и оценка и бъдещият Механизъм за върховенство на закона са

три различни

инструмента,

обяснява обаче Захариева. Европейският семестър е цикъл на координиране на икономическите и фискалните политики в ЕС, част от рамката за икономическото управление, пише тя в поста си.

Вицепремиерът напомня, че през октомври 2019 г. ЕК прие последния си доклад, в който се казва, че напредъкът на България по линия на механизма е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната в областта на съдебната реформа, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС. „Констатациите в 18-ия доклад по Механизма за сътрудничество и оценка сочат, че България е изпълнила всички препоръки на ЕК и затова тя препоръчва това да е последният доклад“, пише Захариева. И припомня думите на шефа на комисията тогава – Жан-Клод Юнкер, че страната ни е постигнала впечатляващ напредък и вече може да се приложат новите инструменти за наблюдение както на национално, така и на ЕС равнище. Няма промяна в позицията на ЕК, категорична е тя.

Бъдещият Механизъм за върховенство на закона

ще следи борбата

с корупцията,

свободата на медиите и съдебните системи във всички държави членки, обясни Захариева. Той още не е създаден.

Уточнението, че обявеният доклад по Европейския семестър с препоръки за България няма нищо общо с доклада по Механизма за сътрудничество и проверка направи и еврокомисарят, отговарящ за икономиката в интерес на хората, Валдис Домбровскис, в интервю пред БНР. Той също напомня, че в доклада по механизма от октомври 2019 г. има заключение, че България вече е покрила всички изисквания. Това не се е променило и тук няма нищо ново, заяви Домбровскис.

Спор дали мониторингът е паднал, или не, се разгоря и в парламента.

„Странният мониторингов механизъм, който е доказателство какво точно мисли за нас развитият свят, не изглежда да бъде свалян. Министърът на правосъдието се закани да подаде оставка, ако механизмът не бъде свален до края на мандата на комисията „Юнкер“. Юнкер си замина, Кирилов е още тук“, каза зам.-шефът на ПГ на БСП Крум Зарков в декларация от трибуната. И поиска оставката на правосъдния министър.

Това предизвика шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова да опровергае „фалшивите новини“ на червените. Механизмът за върховенство на закона и механизмът за сътрудничество и оценка са две различни неща – първият не е създаден, обясни тя. „Данаил Кирилов е министърът, при който България получи последния доклад по механизма за сътрудничество и оценка“, добави Дариткова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar