Прашант Бхушан отказа да се извини на съда, грози го затвор

Прашант Бхушан е адвокат към Върховния съд на Индия. Той пусна туит само с едно изречение, в който описа ролята на Върховния съд в страната в ерозирането на свободите в най-голямата демокрация в света. Два дена по-късно пусна и снимка, на която се вижда как главният съдия на Върховния съд е яхнал Харли Дейвидсън – собственост на политически съюзник на министър-председателя на Индия.

Заради тях адвокатът се изправи пред два избора – да се извини за туитовете, които съдът отреди за обидни, или да лежи в затвора. Идеята, че високо уважаван юрист може да бъде арестуван заради постове в социалните медии се прие бурно от правната общност в държавата. Активисти дори заклеймиха това съдебно решение като крачка назад за демокрацията и независимостта.

Въпреки опасността от затвор, 63-годишния адвокат отказа да се извини.

„Надеждите на индийския народ лежат на Върховния съд. Негов дълг е да гарантира върховенството на закона и Конституцията, а не да дава неограничени правомощия на изпълнителната власт“, заяви Бхушан.

Според адвокатът на Прашант Бхушан правната система трябва да се научи да търпи критика, защото има много пропуски и слухове за подкупни съдии. Той добавя също, че никой съд не може да изисква подобно извинение от гражданин. Последното е по-скоро грешна съдебна практика, отколкото правосъдие.

Какво ще бъде решението на съда и ще бъде ли адвокатът осъден за неуважение, предстои да се разбере.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar