Съдът отхвърли искането на турска религиозна група

Най-висшият съд в Турция е отхвърлил искане църквата „Света София“ в Истанбул, превърната в музей, да бъде преобразувана в джамия. Държавната Анадолска агенция съобщи, че магистратите са отхвърлили искането, подадено от религиозна група, поради причини от технически характер – искът бил подаден от сдружение, а не от физическо лице.

Най-голямата джамия в Турция – вдигната при Ердоган за $100 милиона

Бившата византийска катедрала е превърната в джамия след като османските турци завладяват Истанбул през 1453 г. „Света София“ се използва като джамия в продължение на 482 години, но след разпадането на Османската империя е превърната в музей от републиканските власти през 1935 г., който привлича милиони туристи всяка година.

Но нарастват призивите към правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган да превърне „Света София“ обратно в джамия. Самият Ердоган рецитираше молитви в „Света София“ преди време.

През 2015 г. пред емблематичната сграда в истанбулския квартал Султанахмет се състояха демонстрации, на които участниците носеха транспарани с лозунги: „Света София“ трябва отново да отвори врати като джамия“ и „Нека животът ни бъде пожертван за исляма“.

Протестът беше организиран от множество неправителствени организации, сред които и Фондацията за хуманитарна подкрепа. Построената през 360 г. църква е разрушавана два пъти при безредици в Константинопол, а съвременната сграда е изградена между 532 и 537 г. при император Юстиниан I по проект на Исидор от Милет и Антимий от Трап.

В продължение на почти хилядолетие „Света София“ е най-големият християнски храм в света. Сега е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Църквата остава център на православното християнство до 1453 г., когато Константинопол е превзет от османската армия, начело със султан Мехмед II. След 916 години е преобразувана в „джамия на победата“, символизираща мюсюлманските завоевания. Мозайките й са покрити с мазилка, но успешно възстановени през 20-и век.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar