Руската полиция започна разследване на специалистка по епидемии, която не е спазила срока на задължителна домашна карантина и продължила да работи след връщане от чужбина, след което се оказало, че е заразена с коронавируса, предадоха Франс прес и БТА.

Руският Следствен комитет съобщи в изявление, че жената е била в Испания от 6 до 9 март, без да предупреди началниците си. Испания е едно от главните огнища на зараза с коронавируса в Европа.
Жената е преподавател във факултета по инфекциозни болести на университета в Ставропол и специалист по този тип заболявания в здравното министерство.

При завръщането си от Испания тази експертка не е спазила задължителния срок от 14 дни самоизолация, която беше въведена от руските власти на 5 март за ограничаване разпространението на епидемията.

„Жената е продължила обичайния си начин на живот: изнасяла е лекции в университета, участвала е в конференции и е посетила различни институции и ведомства“, заяви руската полиция.

На 17 март тя е приета в болница след влошаване на здравето и тогава се установява, че е заразена с коронавируса.

Жената е разследвана за небрежност и несъобщаване на информация, която поставя в опасност чужд живот или здраве и може да бъде осъдена на затвор до пет години, ако се докаже, че нейните действия са довели до тежко заболяване или смъртен случай.
Представители на местните власти съобщиха, че са поставени под наблюдение близо 350 души, които са били в контакт с вирусоложката. Подозира се, че 11 от тях може да са заразени.

По последни данни в Русия са потвърдени 438 заразени с коронавируса.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar