Потенциална опасност от COVID 19 стана една от причините Бургаският апелативен съд да пусне под домашен арест задържаният за подкуп инспектор по рибарство Христо Златев от Поморие. На заседание днес стана ясно, че само перди два дни – на 17 март т.г. , му се е родило дете, а съпругата му все още се намира в болницата. Заради опасността от коронавируса магистрати приеха, че не е уместно възрастните родители на двамата да поемат грижите за новороденото, както и за по-голямото дете на инспектора, тъй като попадат в рисковата група.

Съдът разпореди електронно наблюдение на обвиняемия Златев, относно наложената мярка за неотклонение „домашен арест“.
Колегата му Веселин Атанасов обаче остава в ареста.

Двамата бяха задържани при спецакция в Поморие в джип, в който бяха намерени 2000 лв. Белязаните банкноти се оказаха взет подкуп от двама рибари от Поморие, хванати от инспекторите в нерегламентиран улов.

Инспекторите са обвинени, че като длъжностни лица и в съучастие, чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, са поискали и приели парична сума, за да не извършат действия по служба. Наказанието на това престъпление е от три до десет години лишаване от свобода, както и глоба и лишаване от права.

Интересното в случая е, че и от прокуратурата днес поискаха по-леки мерки за неотклонение на двамата инспектори. Според съда обаче по делото изобилстват данни за многократно предлагани от обвиняемите корупционни схеми на свидетелите, което дава основание да се приеме, че е налице реална опасност от извършване на престъпление.

Представените днес пред съда копия на медицински документи – епикризи за здравословното състояние на родителите на Веселин Атанасов. действително установяват, че страдат от хронични заболявания, но съдебният състав е приел, че те не са в обективна невъзможност да се грижат да себе си и не са неподвижни. Поради това въззивният съд не промени мярката за неотклонение на Атанасов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar