Норвежки съд осъди 34-годишен руснак на 90 дни затвор за това, че е управлявал дрон в нарушение на забраната, свързана с войната в Украйна, пише Асошиейтед прес.

Мъжът, чиято самоличност не е установена, не е заподозрян в шпионаж, съобщи норвежкият вестник Bergens Tidende. Той е заявил, че има туристическа агенция.

Признал е, че е летял с дрон в Южна Норвегия, за да снима природата, като не е знаел, че това е забранено.

Съгласно законодателството на Норвегия е забранено на летателни апарати, управлявани от руски дружества или граждани, да „кацат, излитат или прелитат над норвежка територия“. Норвегия не е член на ЕС, но отразява неговите стъпки и взе решение за забраната по-рано тази година след инвазията в Украйна.

Осъденият мъж е прелетял с устройството над 16 различни места в Норвегия през октомври, съобщи норвежкият телевизионен оператор NRK. Приятели в Русия му изпратили статии за руснаци, арестувани в Норвегия за управление на безпилотни летателни апарати.

„Въпреки това той е продължил да лети с дрона, без да направи допълнителни запитвания дали има някакви специални правила са руснаци“, пише окръжният съд в Хордаланд в присъдата си.

През последните седмици е имало случаи на наблюдение на дронове в близост до офшорни платформи за добив на нефт и газ, принадлежащи на Норвегия. Няколко руски граждани са били задържани за това, че са летели с дронове или са снимали чувствителни обекти в Норвегия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar