Насроченото за понеделник, 8 февруари, едва второ съдебно заседание по делото на НАП срещу глобата от Комисия за защита на личните данни (КЗДЛ), няма да се състои.

Причината – съдът се затруднява да намери достатъчно подготвени експерти, които да са компетентни по тънката материя с хакнатите сървъри на бирниците.

Казусът върви повече от мъчитено в Софийския районен съд – точно една година след първото насрочено дело – за 10 февруари 2020 г., е проведено само първо съдебно заседание.

Предисторията

Както Клуб Z писа, след безпрецедентната хакерска атака, при която през лятото на 2019 г. изтекоха милиони записи – дори още не е съобщено колко точно – от базата данни на приходната агенция, Специализираната прокуратура има трима обвиняеми. Това са шефът на фирмата за киберсигурност „ТАД груп“ Иван Тодоров и двама негови служители – Кристиян Бойков и Георги Янков.

Като изключим ефектното пускане на подбрани порции от СРС и забележителното твърдение на наблюдаващата прокурорка – че групата дори готвела да хакне пръскачките на парламента, за да опръска гостите, по делото няма…. дори внесен обвинителен акт. Не е известно докъде е то, защото тоа е служебна тайна на прокуратурата.

Междувременно обаче Комисията за защита на личните данни глоби приходната агенция с впечатляващите 5,1 млн. лв. Новината съобщи още в края на 2019 г. председателят на КЗЛД Венцислав Караджов.

Той каза тогава:

„Трябва да отчитаме отговорното поведение на администратора. Санкцията не е, за да накаже администратора, а да накара той да не повторя нарушението.“

Именно тази глоба оттогава НАП атакува безуспешно.

За да се разбере обаче дали е справедлива санкцията, решаваща би била думата на съответните вещи лица – какво точно се е случило. А такива няма много…

Според наши източници съдът планира да се обърне за експертна помощ към отдел „Киберпрестъпост“ на ГДБОП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar