Заместник-председателят на македонския парламент Фросина Ременски е поставена под домашен арест, съобщи МИА.

Ременски е сред обвиняемите по делото за корупция „Рекет“. След избухването на скандала преди няколко месеца тя беше много бързо свалена от заместник-председателския пост в управляващата партия СДСМ.

Заради скандала с поста се раздели и бившият шеф на Специалната прокуратура Катица Янева, която беше задържана и в момента се намира в ареста.

Македонският олигарх Йордан /Орце/ Камчев обвини двама души – Боян Йовановски-Боки 13 и Зоран Милески – Кичеец, че са го рекетирали и са му обещавали премахване на „мярката задържане под стража“, връщане на паспорта и пълно спиране на разследването срещу него от страна на Специалната прокуратура /СП/ в делото „Империя“, където той е заподозрян. От разпространените публично аудиозаписи стана ясно, че ръководителят на СП Катица Янева обещава на Камчев, че „всичко ще бъде наред“.

Камчев, който е разследван за пране на пари, злоупотреба с власт и участие в организирана престъпна група съобщи, че Боки 13 и Зоки Кичеец са му поискали 8 млн. евро, за да спре разследването срещу него. Камчев е дал 1.5 млн. евро в брой на двамата.

Йордан /Орце/ Камчев беше предложен за почетен консул на България миналата година, но властите в Скопие не подкрепиха това предложение. От публикуваните документи на разследващите стана ясно, че Камчев притежава и български паспорт.

Камчев беше един от най-приближените на клана на Никола Груевски – Сашо Миялков, които в продължение на 10 години управляваха Македония контролирайки всеки един аспект от живота в страната. Наред с многото си бизнеси Орце, както е известен Камчев, контролираше медии, провеждащи активна антибългарска кампания в угода на Груевски, който избяга в багажника на автомобил и в момента се укрива в Унгария.

Камчев заедно с бившия премиер Груевски и бившия директор на службата за сигурност Миялков освен за пране на пари, са разследвани още за злоупотреба с власт и организирана престъпна група. Олигархът също така е разследван за незаконно финансиране на партията на Груевски с над 250 хиляди евро. Камчев и бившият шеф на службите бяха арестувани от македонските власти през ноември 2018 г. и пуснати под домашен арест малко преди нова година. /БГНЕС

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar