Заместник-главният прокурор и заместник-министър на правосъдието на САЩ Род Розенстайн ще се оттегли от поста до няколко седмици, съобщава БТА. Според американски медии той желае да се оттегли, след като Сенатът утвърди за нов правосъден министър Уилям Бар. Изслушването на Бар в горната камара на Конгреса на САЩ ще се състои на 15 и 16 януари.

Род Розенстайн винаги е казвал, че иска да остане около две години в правителството, подчерта днес говорителката на Белия дом Сара Сандърс. Тя нито потвърди, нито отрече информацията за евентуалната му оставка.

Розенстайн, който в неделя ще навърши 54 години, направи добра кариера в наказателното правосъдие по времето на петима американски президенти. Той бе утвърден за заместник-главен прокурор с подкрепата както на републиканците, така и на демократите.

На този пост, който не е прекалено политически, Розенстайн отговаря за всекидневното управление на огромната американска съдебна машина. Той обаче се озова в центъра на политическата борба само няколко дни след встъпването си в длъжност. След като президентът на САЩ Доналд Тръмп уволни шефа на ФБР Джеймс Коми, Розенстайн повери през май 2017 г. изключително деликатното разследване за евентуален сговор между Русия и предизборния щаб на Тръмп на специалния прокурор Робърт Мълър. Това стана, след като тогавашният правосъден министър и главен прокурор Джеф Сешънс си направи самоотвод.

Розенстайн, като втори в йерархията на министерството, пое контрол върху разследването на Мълър и в продължение на 20 месеца одобряваше негови искания, сред които и молба за претърсване на жилището на бивш адвокат на Доналд Тръмп. С това Розенстайн си навлече гнева на президента, който постоянно говори за „лов на вещици“.

След уволнението на Сешънс на теория контролът върху разследването на Мълър бе поет от временно изпълняващия длъжността министър на правосъдието и главен прокурор Матю Уитакър.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar