Съд в Генуа намери за виновен младши министър от дясната партия „Лига“ по обвинение в злоупотреба с обществени средства, предаде Ройтерс.

Заместник-министърът на транспорта Едоардо Рикси бе осъден днес на затвор за срок от три години и пет месеца. Той бе подсъдим заедно с още 21 настоящи и бивши общински съветници от северозападната област Лигурия. Обвиненията бяха за незаконно осребряване на разходи за частни посещения в ресторанти и пътешествия през периода 2010-2012 г.

Според прокуратурата Рикси неправомерно е одобрявал разходите на своите подчинени. Той твърди, че не е извършил нищо нередно и заяви, че ще обжалва.

От „Движение 5 звезди“, което управлява заедно с „Лигата“ и сега се опитва да си възвърне инициативата след поражението си на евроизборите, казаха, че ако бъде осъден, Рикси трябва да подаде оставка. През седмицата представители на „Лигата“ настояваха, че той трябва да запази поста си. Все пак след обявяването на присъдата Рикси подаде оставка пред вицепремиера Матео Салвини, който е лидер на „Лигата“.

Ройтерс отбеляза необичайният факт, че заместник-министърът подава оставка не пред премиера Джузепе Конте, а пред партийния си шеф Салвини. Очаква се Рикси да запази мястото си на член на долната камара на италианския парламент.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar