От 15 септември досега в цяла България Ученици пласьори носят по една доза в себе си, лъжат, че е за лична употреба, разкрива в. Телеграф в днешния си брой

Над 200 наркодилъри са арестувани край школа и вузове от 15 септември досега. Те са закопчани в акции срещу разпространението на дрога в районите на учебните заведения в България, заявиха от МВР пред „Телеграф“. Оттам допълниха, че барабар с дилърите в ареста са преспали и около 80 клиенти, спипани заедно с продавачите на наркотици. Почти всички обаче са станали свидетели срещу пласьорите.

Операции

Акциите в районите на училища и университети бяха разпоредени от МВР и прокуратурата по повод старта на учебната година. Само за около две седмици и половина – от 15 септември до 1 октомври, са проведени над 250 реализации в цялата страна. Най-голям е броят на задържаните дилъри в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора и Варна. За да има превенция, са профилактирани и близо 1000 криминално проявени за дрога лица, научи още „Телеграф“.

Схема

Криминалистите установили, че учениците пласьори действат по различни схеми от студентите. Тийнейджърите носели само по една доза трева в себе си. Причината е, че ако ги задържат, няма да носят наказателна отговорност. От една страна, са непълнолетни, от друга, количеството е пренебрежимо малко. „Винаги казват, че е за лична употреба. После като видиш къде се крият по входове и крият другите дози между прозорци, в пощенски кутии и зад радиатори, ти става ясно всичко“, разкриха ченгета. По думите им студентите били по-нагли. Някои от тях криели директно в учебните зали наркотици, за да могат да не се разкарват извън вуза, а и по-бързо да доставят до клиентите. Вече по трети начин работели външните дилъри, които обслужват школата и университети по страната.

Земеделци

От известно време разследващите засекли, че самостоятелни играчи в по-малките региони предпочитали да отглеждат сами тревата или да „сготвят“ амфетите в домашни условия, а не да разчитат на прекупвачи. „Това са обичайно ученици, които у дома на котлона както се казва смесват различни съставки, всеки път се получават различни съединения, после разпространяват сред съучениците си. Страшно е, трябва повече родителски контрол“, коментираха криминалисти. Те са засекли още, че доста от „производителите“ на трева в по-малки количества, а не за трафик например, са се изхитрили и правят градини от канабис. „Избират изоставени имоти по селата, например собственост на починал възрастен човек. Много такива къщи с дворчета има по селата. Вече редовно засичаме в тях отгледани насаждения канабис“, коментираха полицаи. Обичайно тарикатите избирали селца в райони между две области – например между София и София-област, Пазарджик и Пловдив и т.н. Много от наркофермерите нямали роднини в тези райони, за да не ги разпознаят, че ходят. Ако някой ги питал по какъв повод са в имота на отдавна починалия дядо Иван например, обяснявали, че са далечни роднини, коментираха разследващи.

Цени

Един грам трева средно на улицата се пласира между 15 и 30 лв. в зависимост от качеството. Най-скъпи са холандските сортове, които растат бързо. Те са торени и със специални смеси, за да се забърза растежът им. Амфетите са почти на идентични цени (около 20 лв. на грам). Колкото обаче е по-рекламирана синтетиката с гръмки имена, последното от които е „Корона“, толкова повече поскъпвала дозата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar