36-годишен мъж е задържан за 24 часа в Силистра заради разпространението на неистински новини за нови случаи на пациенти с коронавурисна инфекция.

Това съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна. Краснодар К., който е с чисто съдебно минало, написал във фейсбук, че има три потвърдени проби на болни с COVID-19 в крайдунавския град. От болницата в Силистра незабавно са опровергали тази информация.

По случая е образувано досъдебно производство, което се ръководи от Районната прокуратура в Силистра.

Разпространението на неистинските новини е престъпление по член 326 от НК и ангажира наказателната отговорност на всеки, който предава по радио, телефон или по друг начин неверни повиквания или заблуждаващи знаци за помощ, злополука или тревога. Наказанието за това престъпление е лишаване от свобода до 2 години. Досъдебното производство е взето на специален отчет от Апелативната прокуратура във Варна във връзка със заповед на главния прокурор, според която дела за престъпления по член 355 и член 326 по време на обявеното извънредно положение заради епидемията от COVID-19 се докладват на апелативните прокуратури и се водят на специален отчет там, обясняват от прокуратурата.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar