Сред арестите на трима българи за трафик на 500 кг кокаин, импрегниран в кашони с лайм, в Европа е задържан още половин тон от скъпата дрога. Действала е мощна международна групировка, в която са замесени гърци, испанци и колумбийци, стана ясно в апелативния спецсъд.

Там прокуратурата представи нова папка с доказателства за наркоканала и поиска един от обвинените у нас – Огнян Асенов, да остане в ареста. Папката съдържа разпити на служители от фирма, наела хладилната камера за плодовете, открити в камион до борсата в столичния кв. „Слатина“, фактури и други документи.

„Никога не съм участвал в престъпни групи и не съм извършил престъпление срещу републиката“, заяви Асенов по скайп от ареста. Той е зад решетките от 4 месеца и 16 дни по 2 обвинения. Другите разследвани са Красимир Керемидчийски, бивш началник на столичната митница, и познатият на Асенов бизнесмен Пламен Пешев.

В дома на един от тях е намерена бележка на испански, от която ставало ясно, че кашоните с лайм са 5016. Според защитата опаковките са от дружеството доставчик и Асенов не е знаел какво има в тях. Нямало и доказателства да е поддържал връзки с хора от чужбина. Той търсел пазар за зелените лимони по барове и заведения, но част от продукцията се развалила.

Съдът реши, че от разпитите на 5-има свидетели, СРС, експертизи и др. може да се предположи, че Асенов е съпричастен към наркотрафика. Не го пуснаха от ареста въпреки здравословните проблеми, факта, че е женен, с дете и има баща с намалена трудоспособност.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar