Преди повече от 2 месеца пратката пристигнала от Южна Америка

Чужди служби участвали в разбиването на депото със скъпата дрога

Само 30 кила били за вътрешния пазар, но вирусът задържал рекордното количество у нас

327-те кг кокаин, които разследващите намериха в депо в Студентския град, е трябвало да отпътуват за Русия и Западна Европа, но останали там заради COVID-19, научи „24 часа“ от източник, запознат с разследването. Дрогата пристигнала от страна в Южна Америка преди повече от 2 месеца, когато мерките по границите не бяха толкова строги. След това обаче износът му бил рисков и той останал в ателието на арестувания склададжия Николай Петров.

В разбиването на депото и разследването на канала са участвали и чужди служби за борба с наркотрафика, научи още „24 часа“.

Николай Петров дълго мълчал след ареста си в неделя, но постепенно започнал да си спомня как кокаинът се е озовал в наетото от него жилище.

Залавянето на 327-те килограма чист кокаин в Студентския град е поредният удар на МВР и прокуратурата по наркотрафика, след като през януари бяха заловени два камиона с плодове, в кашоните на които беше импрегниран 550 кг кокаин. И тогава акцията е проведена заедно с полицейски служби от няколко държави.

В неделя привечер, 24 май, патрул на Седмо районно управление забелязал мерцедес пред жилищна кооперация в Студентския град. Поведението на водача било странно и усъмнило униформените. Попитали го дали в колата има нещо забранено от закона. Той увъртал, заключил автомобила и започнал да нервничи.

Накрая си

признал. Отворил

багажника на

мерцедеса,

където имало

2 сака с кокаин

Николай е бил пред ателието, за да остави пакетите с дрогата там, научи „24 часа“. Полицаите взели ключовете му. С един от тях отворили и ателието, което той наел в кооперацията. Тогава са намерени и останалите пакети, подредени в скринове.

До този момент младият мъж не бил познат на полицията. Нямал криминално досие и не е осъждан. Често обаче пътувал до Западна Европа, за където е била предназначена стоката.

Пакетите с кокаин са идвали на порции. Трупали се в ателието, а каналът към богатите клиенти на Запад бил осуетен от пандемията и затворените граници.

Николай и бременната му приятелка Иглика са планирали да пренасят кокаина на части през границата, предполагат разследващите.

Претърсено е жилището, обитавно от обвиняемия, в присъствието на домоуправител. Наркотикът бил разположен в различни части на апартамента.

Голяма част от

пакетите били

подредени в

трикрилен

гардероб,

без да бъдат осигурени специални тайници за тях. 248 пакета от скъпия прах били наредени на три реда в гардероба в спалнята. Останалите 79 пакета са намерени в скрин в кухнята. Всеки от тях е по 1 кг и бил опакован прецизно в кафява хартия с еднакви размери. В наетото от Николай Петров ателие полицаите открили професионална машина за пакетиране и везна.

8 различни

щампи показвали

чистотата на

кокаина

Всички са били обозначени по различен начин – с емблеми на автомобили и карти за игра – „Асо спатия“, „Асо пика“, „Бугати“, „CR7“ и логото на голям клуб в Ибиса.

Иззетото количество наркотик е на стойност около 10 млн. евро, а при улично разпространение достигало 81 млн. лева, коментира директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев.

По-голямата част от кокаина бил за пазара в Азия и Западна Европа, съобщи Георги Хаджиев. Той уточни, че малка част от дрогата е трябвало да остане за разпространение у нас – около 40 кг, колкото са намерени в багажника на мерцедеса на Николай Петров.

1/3 от 40-те кг

кокаин в колата

на склададжията

е с рекордната

чистота от 75% Един килограм от дрога с такава чистота се продава за 35 хил. евро. Останалата част, заедно с примесите достигала 10 млн. лв., поясни директорът на СДВР. По последна информация един грам кокаин в София се продава за 140 лв.

У водача на автомобила били открити и 10 хил. лева.

Николай е работил дълго време в чужбина, а скоро пътувал и до Турция.

Разследването на МВР и прокуратурата продължава с издирването на други българи, замесени в канала за трафик на кокаин на по-високо ниво от Петров.

В сряда той бе доведен с белезници в съда. Прокуратурата поиска да бъде оставен за постоянно в ареста.

31-годишният мъж поискал да дойде лично, а не да участва по скайп, както се прави от два месеца заради коронавируса. Петров се появи с тъмни дънки и черно шушляково яке. Носеше предпазна маска.

Адвокатът на Николай Петров – Ваня Братоевска, изрази съмнения, че дрогата е лично на Петров и че той ще я разпространява. Поиска клиентът ѝ да бъде освободен под домашен арест, който да търпи в с. Златия до Вълчедръм. Посочи още, че мъжът трябва да се грижи за бременната си приятелка и болните си родители. Гаджето му Иглика е в седмия месец.

Съдия Николов обаче обясни, че жената е била бременна, а родителите – болни и към момента на извършване на престъплението, и това не го е спряло. Магистратът остави Петров в ареста. Мъжът може да обжалва на 1 юни пред Софийския апелативен съд.

550 кг е рекордът, беше скрит

в кашони, пълни с лайм

550 кг е рекордът за хванат у нас кокаин. Той беше заловен през януари т.г. на зеленчуковата борса в „Слатина“ и в камион в складова база в Ихтиман.

Дрогата бе импрегнирана в картонени кашони с лайм и ананаси. Тя тръгнала от Колумбия през Гърция към България. Първата пратка била разтоварена в Гърция в края на януари. За да я вземат, от пристанището в Солун пристигнали два камиона на две български фирми. Тази на Огнян Асенов натоварила кашоните с лайм, а на Красимир Керемидчийски – с лайм и ананаси.

Пратката е следена през цялото време от ГДБОП по информация от Испания. Така на 31 януари са арестувани собствениците на двете фирми и Пламен Пешев, а разследващите започват да извличат кокаина по специална технология. Оказва се, че в 6600-те кашона с плодове са импрегнирани 550 кг кокаин за 19 млн. евро по цени на едро. Кокаинът щял да бъде извлечен от лаборатория на българска територия. За целта у нас трябвало да пристигнат химици от Колумбия, които да организират процеса. След това планът бил стоката да се транспортира до Испания и да се разпредели за пазара в цяла Европа.

В средата на май членове на канала бяха арестувани в Колумбия, Испания и Холандия. Основна роля в него има д-р Маурицио Вергара от латиноамериканската държава, който има клиника в Мадрид и там е приемал другите членове на организацията.

В Черно море изплува дрога с логото на CR7

Общо 212 кг кокаин изплуваха миналия април в Черно море. Дрогата бе с логото на Кристиано Роналдо.

Дрогата се появи, след като лодка на трафиканти се обърна в устието на р. Дунав, която се влива в Черно море на румънска територия. Тогава полицията там събра тонове кокаин в пакети от по 25 кг. Последва информация от Румъния към България, че е възможно течението на морето да носи пакети с дрога на юг.

Тогава започнаха да изплуват пакетите, „облечени“ със спасителни жилетки, опаковани в непромокаема хартия в различни цветове и обозначени с различни кодови знаци. Сред тях бе и CR7, логото на полулярния футболист. Самите пакети бяха опаковани различно, за да се направи разлика между качеството и чистотата на наркотика.

Граничарите събраха общо 212 кг от морето на териториите на областите Добрич и Варна. Разследванията по тях още продължават, но няма арестувани.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar