Задържаният корупция шеф на КАТ-Благоевград Данаил Стоицов окончателно остава в следствения арест, потвърди във вторник Софийският апелативен съд (САС).

Той бе обвинен за взимане на подкуп, използване на служебно положение, незаконно държане на огнестрелно оръжие и превишаване на правата си, чрез осигуряването на полицейски конвой за движението на тежкотоварна машина с извън габаритна техника.

САС се съгласи с аргументите на разследващите, че има опасност той да извърши престъпление, да укрие доказателства по разследването, както и да въздейства на свидетели. От показанията на множество разпитани негови подчинени се установява, че Стоицов многократно е упражнявал натиск върху тях при изпълнение на служебните им задължения.

Апелативните съдии потвърдиха и мярката за неотклонение на втория задържан по случая – бизнесменът Бойко Шарков, който бе привлечен към наказателна отговорност като помагач. Шарков е на свобода срещу гаранция от 7000 лева.

Освен двамата задържани, обвинения по делото получи и бившият полицай Николай Доганджийски. Според прокуратурата той е бил човекът, който е провеждал срещи с шофьорите, които са готови да си платят за бърза услуга и номер по избор. Разследващите смятат, че той лично е уговарял размера на подкупите. Заради влошеното здраве на Доганджийски, той е с мярка за неотклонение – парична гаранция от 6000 лева.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar