Обвинение за участие в терористично престъпление в чужбина е получил 21-годишният българин със сирийски произход Мохамед Ахмед Абдулкадер. Той беше задържан вчера в дома си в бургаския квартал „Меден рудник“. Главният прокурор Иван Гешев подчерта, че до момента няма данни Абдулкадер да е участвал в подготовка на терористични нападения в България.

Разследващите са установили, че от 2015 година, когато Мохамед Абдулкадер е бил на 15 години до преди две седмици няколко пъти е пътувал от България до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.
„Ще кажа, че този случай е чувствителен, защото е свързан с националната сигурност. Става въпрос за един млад човек, който да кажем е вербуван от баща си. Баща му е един от ръководителите на една терористична организация в Сирия. Участвал е във военни действия. На страната на две терористични, джихадистки групировки на територията на Сирия“, разкри главният прокурор Иван Гешев.
При обиски в дома на Абдулкадер, както и на още няколко адреса в Бургас разследващите са иззели снимки, видеоматериали, както други доказателства по делото. Разпитани са 20 свидетели от приятелския кръг на младия мъж. 9 от тях и пред съдия и са предоставили кореспонденция с Абдулкадер, когато е бил в Сирия.
„Няма данни за извършени престъпления на територията на страната. Няма данни за някаква заплаха, конкретна. Но това е въпрос и деяние, което съставлява състав на престъпление по българския НК“, каза главният прокурор Иван Гешев.
Специализираната прокуратура ще поиска за Абдулкадер най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar