Хората, които искат да събират трюфели, вече ще трябва да си вадят разрешително. Това предвижда проект на Закон за трюфелите, внесен в парламента от група депутати. За целта ще плащат такса по тарифите, които се събират в системата на Изпълнителната агенция по горите. Трюфели ще могат да се събират само с помощта на специално обучено куче, а копаенето ще става със специална лопатка, пише още в законопроекта.

При нарушения на изискванията ще има глоби от 1000 до 5000 лв., а при повторно санкцията стига до 10 000 лева. Според вносителите на законопроекта досегашната практика за вадене на трюфели чрез мотики, големи лопати и дори с рало, тотално унищожават естествените им находища занапред.

Документът предвижда и правила за култивираното отглеждане на гъбите. Производителите на култивирани трюфели, ползващи собствени или наети терени за производство, са задължени да спазват периодите на зреене. Събирането на Бял трюфел е разрешено от 15 септември до 15 януари, на Зимен бял – от 15 декември до 15 април, за черен летен – от 1 май до 31 август, за зимен – от 1 декември до 31 март.

Търговията с различни сортове пресни трюфели, събрани от естествени находища и в стопанствата, се допуска до 10 дни след посочените периоди на зреене. Забранява се изкупуването на незрели трюфели.Плантациите, които се използват за култивирани трюфели, трябва да са обозначени с табели с надпис „Забранено събирането на трюфели“.

Предвижда се и изрична забрана за събиране на трюфели по време на дните, определени за лов.

У нас от природата се берат над 100 тона трюфели на година, но на българския пазар остават не повече от 5%. Най-скъпият сорт е Tuber-magnatum или бял трюфел, като цената му стига до 10 000 лв. килограма. Обикновеният български черен летен трюфел в зависимост от качеството варира на едро от 75 до 1450 лв./кг.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar