Словашки журналист, разследващ данъчни измами сред бизнесмени, свързани с управляващата партия в страната, е застрелян в дом си през уикенда, съобщава Ройтерс, цитирайки изданието „Денник Н“ и словашкото министерство на вътрешните работи.
27-годишният Ян Кучяк, журналист за „Актуалити.ск“ е убит заедно с партньорката си в град Велика Мака, на 65 километра източно от столицата Братислава.
Министерството на вътрешните работи и полицията не са коментирали официално случая, но се очаква да дадат специална пресконференция.
Последната статия на Ян Кучяк от 9 февруари разследва подозирания за данъчни измами, свързани с луксозен апартаментен комплекс в Братислава.
Случаят около апартаментния комплекс доведоха и до протести през миналата година, с искане за оставка на министъра на вътрешните работи Роберт Калинак заради негови бизнес отношения с предприемача Ладислав Бастернак, разследван за възможни данъчни измами. И двамата отричат каквото и да е престъпление.
Словашката икономика процъфтява и жизнените й стандарти се повишиха рязко след присъединяването й към ЕС през 2004 г., но много словаци твърдят, че страната им все още не е в състояние да защитава върховенството на закона.
Словашкото правителство обяви награда от 1 млн. евро за информация, която ще помогне за задържането на убиеца на разследващия журналист от новинарския портал аktuality.sk Ян Куциак и неговата приятелка. Това е казал пред журналисти премиерът Роберт Фицо, твърдят от словашкото радиo. „Правителството от този момент предлага възнаграждение от 1 млн. евро за информацията, която би помогнала за разкриването на убиеца на Ян куциак и неговата приятелка“, казал Фицо.
От словашкото МВР скоро ще огласят телефонен номер, на който ще могат да се подават информации, свързани със случая. Ще бъдат приемани и анонимни сигнали.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar