Журналистът Димитър Кенаров се е озовал пребит в столичното Пето РПУ след големия септемврийски протест в София, тъй като е бил „поканен“ от полицията. Това става ясно от позицията на МВР пред Софийския районен съд по делото за незаконно задържане, заведено от Кенаров.

Преди два месеца прокуратурата отказа да образува дело по случаи, а от прокурорското постановление става ясно, че официален документ за задържането на журналиста няма. „Репортери без граници“ вече осъдиха отказа на българските власти да разследват случая и определиха решението на прокуратурата като „абсурдно, утопично и достойно за Джордж Оруел“.

МВР продължава да се държи по сходен с това описание начин и в съдебната зала.

На кадрите от задържането на Кенаров се вижда как той крещи, че е журналист, докато полицаи буквално го влачат по земята от президентството към сградата на парламента на бул. „Дондуков“. След ареста той е със синини и наранявания по лицето и тялото и твърди, че е ритан в главата и бит от униформените.

Нараняванията му са констатирани и от лекар. Нито полицията, нито прокуратурата обаче откриват някакви нарушения.

Сега пред съда МВР казва, че Кенаров не е бил задържан, нито арестуван, а „поканен“ в МВР по време на протеста на 2 септември. От кого точно е „поканен“ не е сигурно, защото заповед за задържане не е издавана изобщо, но името му фигурира в списъка с посетители на столичното 5-то РУП, съобщава „Дневник“.

Пред съда представителят на МВР първо опита да обясни, че той представлява самото министерство, но не и районното управление, нито пък Столичната дирекция на вътрешните работи, които били различни юридически лица. Съдът изслуша всичко това и обяви, че ответник ще е МВР.

За следващото съдебно заседание ще бъдат призовани свидетели по делото, които са видели случилото се на площад „Независимост“ през нощта на 2-ри срещу 3-ти септември, където се разиграха сцени на брутално полицейско насилие срещу десетки граждани. Ще бъдат изискани видеозаписи на задържането на Кенаров от очевидци, защото Столична община „не разполагат с кадри от тази точка“.

Има такъв арест

Във вторник разследващият журналист от „Антикорупционния фонд“ Николай Стайков обяви, че е осъдил МВР за незаконния си арест на 8 август миналата година. Той напомня, че вътрешният министър Христо Терзийски първоначално е отричал неговото задържане.

„Точно днес, бравос: Министърът на вътрешните работи може да отрича изобщо да има задържан Н.Г.С. (Николай Стайков) на 8 август м.г., но точно днес Софийският районен съд си публикува решението, че жалбата ми е основателна, заповедта за задържане не само, че я има (изненада, г-н Терзийски, пардон, депутат Терзийски), ами и задържането е било и малко незаконно“, коментира Николай Стайков във Фейсбук.

В решението на съда се посочва, че заповедта за задържане липсва посочване на правото на „задържаното лице на медицинска помощ и на телефонно обаждане, с което да съобщи за своето задържане“.

Съдът посочва, че арестът на Стайков е бил буквално безпричинен, защото той не е привлечен като обвиняем за каквото и да е престъпление. Спрямо журналиста не са извършени никакви процесуални действия, нито има данни да са намерени у него вещи, предмет на престъпление.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar