„От 2016 г. съм мажоритарен собственик на „Юлен“. Това каза Марк Жирардели в сутрешния блок на Нова TV във вторник. Ден преди това той беше обявен за собственик на фирмата, която държи концесията за ски зоната в Банско, от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите след среща с трима министри.

До тук липсата на детайли около сделката, присъствието на все едни и същи лица от орбитата на ПИБ в мениджмънта на дружеството преди и след обявената смяна на собствеността, и скриването зад офшорки, оставят усещане за поредна фасадна роля, в случая на Жирардели. Ако обаче се повярва, че има сделка, то купувачът е нарушил закон, тъй като не е поискал разрешение за сделката от Комисията за защита на конкуренцията. Такова се изисква при приходи от над 25 млн. лв., а през 2015 г. оборотът на „Юлен“ е надвишавал този праг.

Темата със собствеността е заровена в Кипър. Последният достъп документ за структурата на собствеността на „Юлен“ е от юни 2018 г., когато акционерите в дружеството са гласували годишния финансов отчет на дружеството. От удостоверението за актуално състояние на основния (с 82.3%) акционер в концесионера – T.A.K. Services Limited става ясно, че то е собственост на кипърското DUC Nominees. Дълги години то беше собственост на Георгиус Георгиу, който се появява и в други фирми, свързани с ПИБ. Справка в кипърския регистър показва, че от март тази година собствеността в DUC Nominees е прехвърлено на друга фирма – CYF SERVICES LTD, която е на кипърската адвоката Августа Пападополу.

Това означава, че дори и Жирардели да е собственик някъде по веригата, то неговото участие е скрито, което противоречи на всякаква търговска логика – ски-курорт да крие дълго, че собственикът му е петкртен световен шампион по ски.

Обясненията на Жирардели

Жирардели обясни, че още през 2012 г. си мислел, че би било прекрасна възможност да инвестира в тази фирма, а малко след това започнало „обстойното проучване на концесията и правните и икономически показатели на дружеството-концесионер“ на ски зоната в Банско. Жирардели каза, че е купил „Юлен“ от „един фонд“, но отказа да назове името му като се позова на клауза от договора му за конфиденциалност. „Подписал съм декларация за конфиденциалност и не мога да обявя името на фонда“, заяви петкратният носител на световната купа по ски алпийски дисциплини. Той уточни, че не е финансирал сделката за „Юлен“ чрез заем от българска банка и действал през офшорка по съвет на адвокатите си.

Жирардели разказа, че с мажоритарния собственик на Първа инвестиционна банка (ПИБ) Цеко Минев, посочен преди време от премиера Бойко Борисов като собственик на „Юлен“, ги свързват общи хобита. „И двамата караме ски, обичаме природата и много обичаме планината.“, каза той. Освен банкер Минев е и председател на федерацията по ски, чийто консултант е Жирардели. На въпрос защо сега се легитимира като собственик на „Юлен“ след като е такъв от две години и през цялото това време многократно публично се задаваше въпроса кой е собственик на концесионера на ски зоната в Банско, Жирардели отговори така: „Никой не ме е питал.“

Въпросите, на които няма отговор

Осветяването на собственика на „Юлен“ сега и уклончивите отговори на Жирардели будят повече въпроси, на които засега няма отговор нито от скиора, нито от адвоката Петър Петров, който е член на борда на директорите на „Юлен“ и присъства заедно с Жирардели на срещата с тримата министри. През Петров „Капитал“ изпрати въпроси до Жирардели, но не получи отговори, а самият адвокат беше лаконичен по телефона.

На въпроса защо не е поискано разрешение от КЗК той отговори, че „акции на „Юлен“ не са били прехвърляни“. „Те не са прехвърляни от самото учредяване на „ТАК сървисиз лимитед.“, каза Петров. Отговорът му обаче е абсурден, защото регулаторът гледа смяната в контрола независимо къде нагоре по веригата на собствеността се случва. Например така КЗК се произнасяше по сделките за БТК, БТ и т.н.

Според Търговския регистър към юни 2018 г. собственик на „ТАК сървисис“ е кипърска офшорка, която е собственост на друга офшорка, която пък е собственост на адвокат. На въпрос защо собственикът се е крил зад номинални собственици, Петров отговори, че това е „обичайна практика“. „Това е обичайна практика. В смисъл някой държи за някой. Това е напълно реална практика. Регистратор на компания има пълните данни. Аз не виждам някакъв проблем в това.“, каза Петров.

Прави впечатление и, че след като Жирардели е станал собственик на „Юлен“ по думите му преди две години, той не е направил никакви промени в борда на директорите на дружеството. Обяснението на Петров за това е, че „новият собственик е приел, че мениджърският екип си върши работата добре.“

Бил ли е Жирардели съветник на Ангелкова

Противоречие има и по въпроса дали Жирардели е бил съветник на министъра на туризма Николина Ангелкова в предишния й мандат във второто правителство на Борисов и дали не е бил в конфликт на интереси, заради твърденията му, че към оня момент вече е водил преговори за закупуване на „Юлен“.

В средата на декември 2014 г. Ангелкова официално представя Жирардели като свой съветник в сферата на туризма. Информацията може да се прочете и на интернет-страницата на Министерството на туризма:

„Капитал“ се обърна към министерството с въпроса дали Жирардели е бил съветник на министър Ангелкова, дали е получавал възнаграждение за това и дали не е бил в конфликт на интереси. От ведомството отговориха следното: „Марк Жирардели не е съветник на министър Николина Ангелкова… Той е бил посланик на българския туризъм зад граница от декември 2014 г. до началото на 2016 г. За популяризирането на България сред международните среди и функцията си на съветник, Жирардели не е получавал възнаграждение от Министерство на туризма“. А за потенциалния конфликт уточняват, че те не се занимават с концесията и природните паркове. От ведомството на Ангелкова заявиха още, че „информацията, че Марк Жирардели е собственик на „Т.А.К. Сървисиз лимитед“ е била представена в понеделник, 17 декември 2018 г. И до тогава този факт не е бил известен на Министерството на туризма“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Гената
Гената
19 декември 2018 17:47
Гост

Супер новина, 5-кратен световен шампион е инвеститор в Банско.