Двеста и петдесетте съдийки в Афганистан се страхуват за живота си след като мъжете, вкарани от тях в затвора, бяха освободени от взелите властта талибани, за да ги преследват.

Според съдии и активисти, работещи денонощно за да им помогнат, въпреки че някои съдийки са успели да избягат през последните седмици, повечето са били изоставени и все още се опитват да напуснат страната. Бойците, които превзеха властта миналия месец докато САЩ изтегляха войските си, забраниха на жените да работят в повечето професии по време на предишното им управление в страната преди 20 години. Те заявиха, че ще защитят правата на жените, но все още не уточняват как ще го направят.

Жени, работещи в съдебната система, вече станаха специални мишени за атаки. Две съдийки от Върховния съд бяха застреляни през януари. Сега талибаните освобождават затворници по цялата страна, което „наистина поставя живота на съдийките в опасност“, каза високопоставена афганистанска съдийка, която е избягала в Европа.

В Кабул „четирима или петима талибани дойдоха и попитаха хората в дома ми: ‘Къде е тази съдийка’? Това бяха мъже, които бях вкарала в затвора“, допълни тя в интервю за „Ройтерс“, като помоли да запази анонимност. Тя беше сред групичка афганистански съдийки, които успяха да избягат от страната през последните седмици с помощта на колектив от доброволци правозащитници и чуждестранни колеги от Международната асоциация на жените съдии /МАЖС/. Оттогава тя поддържа връзка с колежки останали в Афганистан: „Съобщават ми за страх и пълен терор. Казват ми, че ако не бъдат спасени, животът им е под пряка опасност“.

Освен съдийките, под прицела на талибаните вероятно са и около хиляда правозащитнички, каза Хория Мосадик, афганистанска активистка за правата на човека. Освободени затворници „се обаждат със смъртни заплахи към съдийки, прокурорки и полицайки и им казват: ще дойдем за вас“, добави тя.

Миналата седмица британският правосъден министър Робърт Бъкланд каза, че Лондон е евакуирал девет съдийки и работи за осигуряването на безопасно преминаване на още от „много уязвимите хора“. „Много от тези съдийки бяха отговорни за прилагането на върховенството на закона и съвсем правилно се страхуват от последствията, пред които може да са изправени след възхода на талибаните“, каза той. Активисти за човешките права казаха, че западните страни не са приоритизирали евакуацията на съдийки и правозащитнички в хаоса след падането на Кабул.

„Правителствата не проявиха никакъв интерес да евакуират хора, които не бяха техни граждани“, каза Сара Кей, адвокатка по правата на човека, работеща в Белфаст и членуваща в Международния съюз на жените адвокати „Атлас“. Тя работи с онлайн група от ветерани доброволци, известна под името „дигитален Дюнкерк“, кръстена на града, откъдето е извършена евакуацията на британски военни от окупираната от нацистите Франция през Втората световна война. Тя е помогнала на стотици хора да избягат с помощта на чат групи и лични контакти.

В МАЖС екип от шестима чуждестранни съдии също координират информация, лобират правителства и организират евакуации. „В момента отговорността ни е почти непоносима, защото ние сме едни от малкото хора, които поемат отговорност за тази група“, каза една от лидерките на екипа, Патриша Уейлън, американска съдийка, участвала в обучението на афганистански съдийки в рамките на 10 годишна програма.
„Бясна съм. Никой от нас не трябва да е в това положение“, добави тя. /БТА

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar