Жените в Саудитска Арабия вече имат право да откриват собствени фирми, без да искат съгласието на настойник от мъжки пол, съобщи правителството, което цели по този начин да стимулира частния сектор, предаде БТА. „Сега жените могат да основават собствени предприятия и да ползват интернет услугите (на правителството), без да е необходимо да доказват, че имат съгласието на свой настойник“, обяви на сайта си министерството на търговията и инвестициите, цитирано от „Франс прес“.

Досега саудитките трябваше да представят доказателство, че имат разрешение от свой настойник от мъжки пол (най-често съпруг, баща или брат), за да могат започнат административни процедури. От миналата година влиятелният 32-годишен саудитски престолонаследник Мохамед бин Салман извършва поредица реформи за стимулиране на участието на жените в обществения живот.

Целта е до 2030 г. делът на работещите жени в Саудитска Арабия да нарасне от 22 на над 30 процента. На 12 февруари прокуратурата в Рияд съобщи, че възнамерява за първи път в историята си да назначи жени.

Саудитската паспортна служба наскоро съобщи, че 107 000 жени са кандидатствали за 140 свободни работни места на летищата и граничните пунктове. Миналата година кралството обяви, че от юни 2018 г. жените ще имат право да шофират, а от януари саудитските жени вече могат да посещават стадионите.

Принц Мохамед бин Салман обеща Саудитска Арабия да стане „умерена и толерантна“ страна, скъсвайки с уахабизма – крайно консервативно течение в исляма, което досега вредеше на имиджа на монархията на Запад. Въпреки отварянето на кралството обаче саудитките остават подчинени на множество ограничения. Те все още се нуждаят от разрешение на настойник от семейството, за да следват в университет или да пътуват например.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar