България има сериозни резерви относно въвеждането на освобождаване от акциз на етилов алкохол, произведен в дестилерии от частно лице за негова собствена консумация. Това е позицията на страната ни, изразена на заседание на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), проведено в Брюксел. Наш представител в съвета е финансовият министър Владислав Горанов. Съветът на финансовите министри от ЕС е дискутирал мерки за подобряване на бизнес средата за акцизните стоки, по-специално алкохола и алкохолните напитки, чрез гарантиране на лоялна конкуренция и намаляване на административната тежест за предприятията.

„Смятаме, че въвеждането на разпоредбата ще доведе до сериозни проблеми, свързани с прилагането и администрирането. Изразяваме притеснения по отношение на възможността за увеличаване на незаконното производство, както и по отношение на здравния ефект“, пише в становището на страната.

От бюлетина на Министерството на финансите става ясно, че въпреки постигнатия значителен напредък в преговорите министрите не са стигнали до окончателно споразумение по пакета от мерки, като съветът щял да продължи да работи на техническо равнище, за да постигне възможно най-скоро компромис, приемлив за всички държави членки.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar