Изневерите да се забранят със закон, поиска турският президент Реджеп Ердоган. Той наредил на министерството на правосъдието в Анкара да подготви законови поправки, които да забранят кръшканията, съобщава в. „Хюриет“.

„Нашият президент разговаря с министъра на правосъдието и даде инструкции да се работи по този въпрос“, обяви президентският говорител Ибрахим Калън на пресконференция.

Правителството сгреши, като изостави опитите да се криминализира изневярата през 2004 г., заяви Ердоган в сряда. Тогава това създаде големи проблеми на Турция в преговорите за присъединяване с ЕС.

„Трябва да кажа, че в процеса на присъединяване към ЕС ние направихме грешка. Това е въпрос, по който Турция е различна от повечето западни страни“, изтъкна Ердоган пред парламента, имайки предвид изневерите.

Прелюбодеянието е разглеждано като незаконно в Турция до 1996 г., когато Конституционният съд отменя съществуващ закон по този въпрос, като посочва, че той е прилаган нееднакво.

Съгласно предишното законодателство мъжете са били разглеждани като извършители на прелюбодеяние, ако е било доказано, че са имали продължителна извънбрачна връзка, докато жените е можело да бъдат обвинени в прелюбодеяние, ако са изневерили веднъж.

Едновременно с наказанията за прелюбодеяние се готвят и ефективни административни и правни мерки срещу насилието върху деца. Една от мерките срещу сексуалните насилници на малолетни ще е химическата кастрация.

 

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar