„Надяваме се прокуратурата, както и другите отговорни държавни органи най-после да влязат в ролята на защитници на закона, на интересите на гражданите, на икономиката и на обществото и да опровергаят широко разпространеното впечатление за точно обратното“. Това призовава собственикът на оръжейната компания „Емко“ Емилиян Гебрев в писмо до главния прокурор Иван Гешев.

В него се посочва, че при действията на държавата срещу неговата компанията се виждат груби нарушения и дълбока корупция. Въпреки жалбите, сигналите и писмата до прокуратурата, досега нищо не е направено.

В писмото си Гебрев изброява всичко, през което компанията му е минала през последните три години при отношенията си с държавата и субектите, който влияят нейните действия. Бизнесменът твърди, че в държавния апарат функционира „организирана престъпна група“, която иска да се смени собствеността на „Емко“. В нея участват магистрати, държавни служители и дори министри, твърди Гебрев.

Натиск върху съдии

Има натиск и въздействие върху съдии от Върховния административен съд и Комисията за защита на конкуренцията за отмяна на взети в полза на „Емко“ и „Дунарит“ решения, казва бизнесменът. Собственикът на „Емко“ се оплаква от „брутален административен натиск и произвол от страна на министерствата на вътрешните работи и на икономиката“. Той твърди, че срещу инвестиционната дейност на дружеството има хибридни действия на ДАНС и специализираното правосъдие.

Търговският регистър „демонстративно“ отказва да запише законното увеличение на капитала на „Дунарит“. През това време се случват и „машинациите с над 50 млн. дълг на „Дунарит“ АД, който след погасяването му с банков превод от фирмата буквално „изчезна“ от „Държавната консолидационна компания“ (ДКК). Държавата спира изпълнението и опитва да отнемане на подписани договори от „Емко“ и „Дунарит“ в полза на други фирми, заявява се в писмото.

Протака се разследването на опита за убийство

На този фон има „умишленото протакане“ с близо година и половина на разследването на опита за убийство срещу Гебрев, сина му и директор във фирмата. Емилиян Гебрев казва, че в последните седмици са се появили нови имена, факти и обстоятелства около опита за убийство, на които трябва да се обърне внимание.

„Те вече придават един по-завършен вид на картината за участието на представители на държавната власт, на служители, прокурори и лица от специалните служби в кампаниите срещу „Емко“, „Дунарит“ АД и срещу нас лично. Вече ясно се виждат контурите на добре организирана общност по интереси и зависимости, отговаряща на характеристиките на организирана престъпна група. Имената на участниците в тази престъпна група са известни. Някои от тях вече станаха и публични след разследването на Антикорупционния фонд по случая, известен като „8-те джуджета“, казва бизнесменът.

През април тази година работниците в оръжейното предприятие „Емко“ протестираха заради „едноличното спиране“ от страна на бившия вече министър на икономиката Емил Караниколов на издаване на разрешително за износ на произведена тяхна продукция.

Поредна провалена сделка на „Емко“

За проблема фирмата алармира с писмо от 8 април до премиера, президента, главния прокурор и председателя на ДАНС, но единствено Румен Радев взе отношение по темата и призова правителството да не бави издаването на разрешителното.

Ръководството на „Емко“ обвини икономическия министър, че е задвижил план, с който да се открадне изпълняван договор за износ на продукция на завода за пазари на НАТО и да прехвърли този договор на фирми от „едно известно обкръжение“.

По същото време тогавашния икономически министър Емил Караниколов се прибра от Абу Даби, където участва в странен бартер на две български фирми – „Интръст“ на депутата от ДПС Делян Пеевски и „Градус“.

Разрешителното беше издадено със закъснение и сделката пропадна.

„Емко“ имаше подобен случай и през 2017 г., когато отново имаха проблем с разрешително по тяхна сделка с Индия, създаден в момент, в който Държавната консолидационна компания (ДКК) се опитваше да влезе в собствеността на русенското оръжейно предприятие „Дунарит“. Тогава то бе притежание на „Емко“, но то се оспорваше от свързваната с Пеевски фирма „Виафот“, която бе изкупила от фалиралата КТБ дълг на „Дунарит“.

ДКК бе придобила неправомерно този дълг, но той бе изплатен от „Дунарит“. По-късно обаче Комисията за защита на конкуренцията бе впрегната да забрани купуването на акциите на „Дунарит“ от „Емко“, отново заради „Виафот“, която обаче междувременно изчезна от правния мир. В момента казусът се разглежда от съда.

Заради тази история обаче България е загубила индийския пазар, за който бе предназначена тогавашната сделка, която Караниколов дори възложи на ВМЗ, но след протести на оръжейниците пред Министерския съвет и среща на собственика на „Емко“ Емилиян Гебрев с премиера Бойко Борисов проблемът с доставката бе решен.

„Емко“ обаче плати 6 млн. лв. на ВМЗ като компенсация, че са започнали да работят по възложената им от държавата тяхна поръчка.

„За тези действия все още не е потърсена наказателна отговорност, нито на министъра, нито на другите отговорни длъжностни лица, участници в поредицата от закононарушения тогава“, пишат от „Емко“.

В последните години името на „Емко“ и Емилиян Гебрев станаха и световно известни заради направения опит за убийство на оръжейния бизнесмен през 2015 г. Тогава той, синът му и един от тогавашните директори на компанията бяха отровени. След дълго закъснение и след международни разкрития за сходствата на този случай с отравянето на руския двоен агент Скрипал в Англия, прокуратурата се активизира и в началото на тази година отправи обвинения на трима руски граждани.

Обвиненията са повдигнати задочно на Сергей Вячеславович Федотов (истинското му име е Денис Сергеев), който е основен заподозрян за участието в отравянето на Сергей Скрипал в Солсбъри през 2018 г. Останалите двама руснаци по случая „Гебрев“ са Сергей Викторович Павлов и Георги Горшков, съобщиха от прокуратурата.

Самият бизнесмен твърди, че в отравянето му са замесени и български съучастници. Засега прокуратурата не говори по този въпрос.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar