Евродепутатката от БСП Елена Йончева ще доведе у нас делегация на мониторинговата група на Европейския парламент, наблюдаваща демокрацията и върховенството на закона в България.

Самата тя ще бъде начело на групата, която е към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи. Посещението ще се състои в края на септември, каза Йончева специално за Клуб Z.

Тя говори малко, след като Европейската комисия огласи годишния си зоклад за върховенството на закона в страните членки. Като проблеми за България са посочени лпсата на отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор, неясният начин за съставяне и функциониране на Висшия съдебен съвет (ВСС), повишаването на съдиите, неефективните мерки за прозрачността на публичната администрация, лобирането и защитата на свидетели, липсата на достатъчно присъди за корупция по високите етажи.

„Ще се запознаем със ситуацията на място. Ще има много срещи и от тях ще бъде формирано мнение на ЕП за състоянието на върховенството на закона в България и какво се предприема за отстраняването на големите проблеми“, каза Йончева.

Тя е убедена, че този път в България ще бъде създадено редовно правителство и няма да се стигне до предсрочни избори наесен. И затова според нея посещението ще се осъществи. По принцип не е прието ЕП да изпраща мисия в страна членка преди избори.

Заедно с Йончева в България ще бъде и германската ѝ съпартийка Катарина Барли – бивш правосъден министър на страната си. Тя също е член на мониторинговата група за страната ни.

„България би трябвало най-после да предприеме конкретни стъпки в сферите, където Комисията вижда проблем“, коментира Елена Йончева днешния доклад.

Според нея ГЕРБ и доскорошният премиер Бойко Борисов не само че не са положили усилия да подобрят тази среда, но и на практика са показали пренебрежение към загрижеността на ЕС за процесите у нас. Йончева припомни как миналото лято Борисов отказа да се яви на изслушване от мониторинговата група. Нито един друг поканен европейски министър-председател не е отказвал.

„Това само по себе си показва не само страх от отговори на въпроси, които не са режисирани, но и изобщо страх да застане пред евродепутатите“, заключи представителката на БСП.

Ако все пак сега Народното събрание отново не успее да излъчи стабилно правителство, следващият анализ на ЕК според Елена Йончева няма да бъде по-малко критичен от настоящия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar