Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, задължаващ търговците, продаващи електронни устройства, да инсталират на него руски софтуер преди да го предложат на клиентите, съобщават руските медии. Законът ще влезе в сила от 1 юли 2020 г.

Все още не е ясно точно какви програми трябва да бъдат инсталирани. Списъкът ще бъде приет по-късно от правителството.

От средите на опозицията се чуха предупреждения, че законът цели да осигури на властите възможност да следят всеки притежател на електронно устройство.

По-рано Асоциацията на търговските компании и производители на електронна и компютърна техника (РАТЕК), чиито членове са Apple, Dell, IBM, HP, Google, Samsung, Intel, „М-Видео“, изпрати писмо до Путин, с което го призова да не подписва закона. Кремъл обаче отхвърли апела на бизнеса.

В писмото на РАТЕК се казва, че законът ще се отрази негативно на отрасъла като цяло ще доведе до монополизация в сферата на разработването на руски софтуер, противоречи на принципите на Световната търговска организация.

Представители на отрасъла подчертават, че законът е приет светкавично, без консултации с тези, които ще го изпълняват.

Руската Дума прие документа на 21 ноември, а на 25 ноември го утвърди Съветът на федерацията. Изискването да се инсталира руски софтуер важи за всички смартфони, компютърни устройства и смарт-телевизори. При отказ да изпълнят разпоредбите търговци ще бъдат глобявани. За физически лица глобата е от 100 хиляди до 500 хиляди рубли, а за юридически лица – от 500 хиляди до 1 милион рубли.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar