България е под висок риск за свободата и плурализма на медиите. Това показва ново проучване на Европейската комисия, пише вестник „Брайсълс таймс“, цитиран от БТА. Резултатите от него ще бъдат използвани при изготвянето на посветения специално на медийния плурализъм „Доклад за върховенство на закона“, който ще бъде огласен през септември. Констатациите на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода, извършил проучването в 27-те страни членки на ЕС плюс Великобритания, Албания и Турция, ще бъдат от полза и за други дейности в сферата на медиите в ЕС. Оценките на рисковите показатели са групирани като ниски – от 0 до 33%, средни – от 34 до 66% и високи – от 67 до 100%.

България е сред 13-те държави, в които се наблюдава значителна заплаха за медийното разнообразие, както и сред 14-те, в които съществува голяма опасност от намеса на бизнеса и собствениците в редакционното съдържание. У нас се отчита и висока опасност за политическата независимост на медиите. Наблюдава се също висока заплаха от липса на достъп до медиите на малцинствените групи. Страната е сред 18-те държави, в които има умерена заплаха за правото на информация. Тя е сред държавите с висока опасност за изобличителите – онези, които подават сигнали за нередности, както и за физическата неприкосновеност на журналистите.

Сред критериите, по които е извършено изследването, са пазарен плурализъм или прозрачност на собствеността, влияние на бизнеса върху съдържанието и устойчивост на продукцията. Средната оценка за България в тази област е 64%, което е значително по-високо от предишното проучване през 2017 г. – 53%. Това е сигнал за нарастващи икономически заплахи за медийния плурализъм.

Другите критерии са политическа независимост или доколко медиите се влияят от партията, която е на власт, и обективно отразяват дейността на всички политически субекти. Средно рискът за страната ни е останал почти същият като през 2017 г., когато е бил 46%.

Проучени са и критериите по социален обхват – достъп до медиите на различни обществени и културни групи, вкл. малцинства, регионални общности, хора с увреждания и т.н. В тази област България отчита 52% среден риск, т.е. висок.

„Това проучване е предупреждение и сигнал за събуждане. Трябва да защитим по-добре журналистите и да увеличим прозрачността и справедливостта в медиите, особено в контекста на политическата кампания“, коментира Вера Йоурова, зам.-председател на ЕК, която отговаря за ценностите и прозрачността. ЕК не може да спечели сама в тази борба и разчита на правителствата на страните членки да помогнат тази тенденция да бъде обърната, призовава тя.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar