Една пета от народните представители, или 48 депутати да имат право да поискат от Висшия съдебен съвет (ВСС) да отстрани временно главния прокурор. Това предложи пред БНР правният експерт от Института за пазарна икономика (ИПИ) Иван Брегов. Той отбеляза, че в момента няма способ, по който да бъде проведено ефективно разследване срещу главния прокурор, докато той изпълнява мандата си. За да може да бъде извършено такова разследване, той трябва да бъде временно отстранен.

Предложението на ИПИ е депутатите да инициират такова положение, но окончателното решение да остане в правомощията на ВСС. „Така не се изземват никакви негови компетенции и се запазва балансът между изпълнителната, съдебната и законодателната власт. Тази мярка се прилага единствено и само по отношение на главния прокурор“, каза Брегов. Според него ВСС може да вземе на пленума си подобно решение с обикновено мнозинство.

Брегов обясни, че търсените реформи не могат да станат само със законодателни промени, а трябва да се повдигнат и конституционни дебати.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar