Има риск пациентите да доплащат за много повече неща в болниците, ако промените, предложени от Министерството на здравеопазването, станат факт. За това сигнализират адвокати и пациентски организации, ден след като поправки в серия закони бяха публикувани за обсъждане.

В Закона за здравното осигуряване се предлага да има изричен текст, според който болниците трябва да осигуряват лечението по НЗОК, без да искат и да приемат от пациентите плащане или доплащане.

Тук обаче има едно „Но“. Предлага се и текст, който допуска изключения. Ако пациентът иска да може да плати или доплати за лекарство, изделие или метод на лечение, различни и по-скъпи от предвидените по клиничната пътека. Точно този текст предизвика споровете.

Според действащата наредба, в болниците пациентите могат да плащат само за определен вид допълнително поискани услуги като подобрени битови условия и избор на екип. С предложените поправки това се описва и в закон.
Въвежда се и забрана да се искат пари от пациентите за лечение по Здравна каса, но се допускат изключения – ако болният поиска лекарство, медицинско изделие, диетична храна или метод, различни и по-скъпи от тези по Каса.

„Може да се окаже, че в желанието си Министерството на здравеопазването да ограничи тези доплащания и да защити правата на пациентите, всъщност прави съвсем обратното“, посочва Мария Шаркова, адвокат по медицинско право.

„Действително се отваря широко поле болниците да творят какви ли не допълнителни плащания и услуги“, коментира Андрей Дамянов, зам.-председател на УС на Национална пациентска организация и член на НС на НЗОК.

Болничният сектор е категоричен, че до там няма да се стигне. „Моята надежда е да се стигне до организация на доплащанията по официален път, т.е. те да не бъдат нерегламентирани, да станат публични“, посочи Андрей Марков, Българска болнична асоциация.

В мотивите си здравното ведомство посочва, че чрез промените се разрешава дългогодишният проблем с плащанията на пациенти „под масата“.
Срокът за общественото обсъждане на предложените промени е до 18 септември.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar