Бившият кмет на пловдивското село Брестовица Георги Варадинов спечели съдебна битка срещу Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Той подал жалба за претърпени от него неимуществени вреди вследствие на трикратното му обявяване за агент на ДС и миналия четвъртък спечелил делото за обезщетение.

Варадинов стана кмет на Брестовица през 1999 г. През 2007 г. Комисията по досиетата обявила принадлежността му към структурите на ДС като съдържател на явочна квартира, вербуван през 1987 г. и снет от отчет 1991 г. Били приложени и съответните документи.

През 2011 година Варадинов отново се кандидатирал за кметския пост, а Комисията по досиетата отново го осветлила като агент на ДС. Той обжалвал решението на административния орган пред Европейския съд по правата на човека и Върховния административен съд на република България и то било отменено.

Комисията обаче не спряла да се занимава с Варадинов и през 2015 отново обнародвали принадлежността му към службите. Това изкарало бившия кмет извън нерви. Той започнал да изпитва стрес, чувство на безпомощност и обреченост от поредното несправедливо опозоряване. Чувствал се опетнен, обиден, огорчен и възмутен. Завел дело за обезщетение и поискал 45 000 лева за претърпените вреди.

Магистратите от административния съд в Пловдив му отменили акта като незаконосъобразен, тъй като Комисията има право да постанови ново решение по отношение едно и също лице само когато се появят нови доказателства за принадлежност към ДС, а в случая са посочени едни и същи документи. На бившия кмет отсъдили 5000 лева обезщетение.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar