Забраната за свободно къмпингуване е противоконституционна. Насочете глобите към нарушителите, а не към пазителите. За това призовава Мирослава Петрова от гражданската организация „Да запазим Корал“ в отворено писмо до председателя на парламентарната комисия по регионална политика Искрен Веселинов. Поводът за недоволството са опитите за изменение и допълнение на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), в които се предлага да се увеличат наказанията за палатки, поставени върху дюните, и същевременно да отпадне забраната за строителство върху тях.

От организацията настояват Веселинов да не подкрепя „превратните противоконституционни членове и алинеи от бъдещия закон“, като не допусне те да се гласуват. „Този акт ще даде път смислено и компетентно да се отвори дебат, да се потърси международен пример и да се организира адекватен регламент – без забрани, които да убият средата, която утре ще е необходима“, посочват от организацията.

Наскоро по инициатива на депутата от „Обединени патриоти“ Христиан Митев бяха внесени промени, в които се казва, че ако разположиш палатка или шатра на неохраняем морски плаж, морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория без разрешение, глобата да е от 5000 до 10 000 лева или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лева. Друго предложение e, ако си сложиш палатка, навес, шатра, заслон върху дюни, да бъдеш глобяван между 2000 и 5000 лева или с имуществена санкция между 3000 и 10 000 лева. Самият Искрен Веселинов настоява за забрана на „дивото къмпингуване“.

В края на март на първо четене в ЗУЧК минаха промени, с които се забранява опъването на хавлия или на палатка на дюни. Само че глобите са по-малки – от 500 до 1000 лева за хавлия и/или платка, от 1000 до 3000 лева за кемпер или каравана.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar