Украинският тираджия Станислав Пилсар, който помете и уби бременната Северина Коралска и съпругът Ивайло Минчев при зверско меле с тир на АМ „Тракия“, поиска делото срещу него да бъде преразгледано.

На вчерашното съдебно заседание стана ясно, че 28-годишният мъж наскоро разбрал каква е разликата между „съкратената процедура“ и разглеждане на делото по „общия ред“.

„Много съжалявам за това, което се случи. Съчувствам от сърце на близките на загиналите. Бих направил всичко, за да ги върна“, заяви Станислав пред магистратите от апелативния съд и помоли за по-лека присъда или ново разглеждане.

Това искане беше подкрепено и от защитника му Орлин Търновалийски, който подчерта, че по време на разследването и съдебното производство пред окръжните магистрати са били допуснати нарушения, които нарушили правото на защита на подсъдимия.

Според защитника Станислав не разбира в детайли руски език, а досега всичко е било превеждано именно на руски. Изключение правел само обвинителният акт.

„Той е роден през 1990 г. – само година преди разпада на СССР. В родното му място няма руснаци, а само украинци. Езиците може да са близки, но това не означава нищо. Тъй като е международен шофьор, момчето говори и английски, а за една година в ареста вече се оправя и с българския. Е, какво, да му назначим превод на английски тогава“, възкликна Търновалийски и подчерта, че „дяволът е в детайлите“.

На противоположното мнение беше защитничката на опечаленото семейство, която пък поиска максималната присъда – 20 години лишаване от свобода, тъй като в кръвта на Станислав били открити следи от марихуана.

Представителката на държавното обвинение настоя за потвърждаване на 9-годишната присъда, наложена от окръжния съд.

„Наказанието е справедливо, тъй като след това момчето ще има шанс за живот, а пострадалите – не“, заяви прокурор Белчева. Тя подчерта, че Станислав се е оправдал с пътуващ пред него друг тир, заради който не успял да види знаците, а трима от свидетелите казват, че такъв камион не е имало.

„Всички свидетели имат някаква връзка с агенция „Пътна инфраструктура“. Нали не очаквате някой да си признае, че е сложил некадърно знаците“, контрира адвокат Търновалийски, който поиска да се смени и квалификацията на престъплението от „особено тежко“ към „тежко“.

Апелативните магистрати ще бъдат готови с решението си в законовия срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar