Египетската полиция е арестувала, изтезавала и убила през 2016 година италианския студент Джулио Реджени, мислейки го за британски шпионин, според нови свидетелства по случая, публикувани днес от италиански медии и и цитирани от Франс прес.

Според в. „Република“ свидетелят е обяснил, че е заварил агент от египетските разузнавателни служби да разговаря с някакъв италианец на конференция на полицията през 2017 година в африканска държава, която не се уточнява.

Съдържанието на разговора, провел се на арабски, е било предадено на италианската прокуратура, която поискала допълнителни разяснения от египетските власти. Прокуратурата е на мнение, че свидетелските показания са надеждни.

Според свидетеля египетският агент разказал, че Реджени бил заподозрян, че е британски агент, бил заловен, вкаран в кола и удрян, съобщава друг италиански вестник, „Кориере дела сера“. Самият агент съобщил, че самият той го ударил няколко пъти по лицето. 28-годишният Джулио Реджени, следващ докторантура в Кембриджския университет, изчезна в Кайро на 25 януари 2016 година на път към метростанция. Обезобразеното му тяло бе намерено няколко дни по-късно.

Агентът от египетското разузнаване, цитиран от свидетеля, е един от петимата египетски офицери, срещу които в Италия започна официално разследване през декември за убийството на Реджени.

Кайро от самото начало отрича участие на неговите сили за сигурност в смъртта на италианския студент. Той бил в Египет да проучва египетските синдикати, което е особено деликатна тема в страната. Италия обвини Египет за липсата на сътрудничество по случая и през април 2016 година извика посланика си от Кайро в Рим. Дипломатът се върна на поста през следващата година.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar