Между 4.1 и 5.5 млрд. долара е легализирал престъпният свят в Европа през криптовалути, обяви във вторник шефът на Европол Роб Уейнрайт пред Би Би Си.

По данни на европейската полицейска организация 3-4% от всички незаконни обороти на Стария континент са преминали през различни дигитални валути, като през последните месеци този дял расте бързо.

Уейнрайт разкри още, че се наблюдава трайна тенденция приходите от продажба на наркотици да се конвертират в биткойни. Затова той призова криптоиндустрията да съдейства на властите в борбата с престъпността.

Един от основните проблеми на европейските служби при сделките с криптовалути е, че те остават анонимни и дори трансферите да бъдат уличени като престъпни, няма начин да бъдат замразени и конфискувани, посочва шефът на Европол.

Друг сериозен проблем е възможността парите с криминален произход да се разпръснат в множество такива дигитални портфейли, като се използват десетки и дори стотици различни криптовалути. След това ключовете за достъп до тези портфейли се предоставят на подставени лица, които ги обръщат в реални пари.

„В такива случаи е много трудно за полицията да установи кой точно осребрява сумите“, обобщи Роб Уейнрайт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar