Еврокомисията ще предложи приемане на Европейски закон за свободата на медиите, съобщи еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон. Той произнесе реч пред Комисията по култура и образование на Европарламента.

Европейският закон за свободата на медиите трябва да надгражда действащото законодателство на ЕС, по-специално Директивата за аудио-визуалните медийни услуги, за да укрепи капацитета на ЕС за наблюдение и санкциониране на действия, които ограничават или накърняват свободата на медиите. Той трябва и да разработи обща рамка за управление на обществените медии, за да се противопостави на политизирането на тази услуга и да насърчи многообразието и плурализма в медийния сектор, пише EURACTIV.

Предложението идва на фона на нарастващата загриженост за свободата на медиите в Централна и Източна Европа. Бретон спомена „тревожното развитие“ за свободата на печата и медийния плурализъм в Полша, Унгария, Словения и Чехия. В понеделник пък бе публикуван годишният индекс на „Репортери без граници“ за свободата на медиите. Според него България губи едно място в класацията за свобода на медиите и вече е 112-а от 180 държави. Страната ни остава на последно място в Европейския съюз.

На 9 април 2021 г. в Атина посред бял ден бе гръмнат гръцкият разследващ журналист Георгиос Караиваз. Предполага се, че мафията стои зад убийството му. А премиерът Кириакос Мицотакис направил щедри данъчни отстъпки, ако се публикува реклама в медиите, но се стреми, пряко или косвено, да контролира потока на информация като част от усилията му да се справи с пандемията и с бежанската криза, пише „Репортери без граници“ в доклада си.

Разследващите медии в Гърция и тези, критикуващи правителството, или са пропуснати, или им е даден несъразмерно малък дял от рекламата, произтичаща от спорна публична кампания за информация за вируса на стойност 20 милиона евро, посочва организацията. И след тези изводи

Гърция е поставена далеч преди

България въпреки показното

убийство – на 70-о място,

в тазгодишната класация, като пада с 5 места.

У нас няма убити журналисти, слава богу, но „Репортери без граници“ твърди, че свободата на медиите е в капан и затова България е поставена на 112-а позиция и последна в ЕС. Като основни причини за влошаване на медийната среда у нас са посочени насилието над журналисти и непрозрачното финансиране на медии с европейски средства от българската държава.

На карта, изготвена от „Репортери без граници“, държавите са оцветени в различни цветове спрямо степента на свобода на медиите – бяло, жълто, оранжево, червено и черно. Само три държави в Европа са в червено – България, Турция и Беларус, които са съответно на 153-о и 158-о място! В ЕС лоша оценка получават също Унгария, на 92-о място, и Малта, на 81-о. Балканските страни са класирани преди нас – Босна и Херцеговина е на 58-а позиция, Косово – на 78-а, Албания – на 83-а, Северна Македония е 90-а, Сърбия – 93-а, а Черна гора – на 104-о място.

От 2018 г. досега България бе залепнала на 111-о място, след като през 2016 г. се бе сринала до 113-о. Най-високата позиция досега страната ни е заемала през 2002 г. преди присъединяването си към ЕС, когато бе 34-а в класацията.

В доклада на „Репортери без граници“ за България е записано, че ситуацията с медиите е много тревожна, защото никой не се интересува от разследване или осъждане на насилието над журналисти. Организацията припомня, че маскирани мъже биха разследващия репортер Слави Ангелов пред дома му през март 2020 г. Друг разследващ репортер – Николай Стайков, получи смъртни заплахи през юни 2020 г., след като пусна документален филм за корупция в съдебната система, а „полицията преби журналиста на свободна практика Димитър Кенаров, когато го арестува“ през септември 2020 г. Добавя се, че правителството разпределя европейско и публично финансиране за медии при липса на прозрачност.

На първо място с най-свободни медии в света е Норвегия за пета поредна година, въпреки че местните журналисти се оплакват от липса на достъп до държавна информация за пандемията. Финландия запазва втора позиция, следвана от Швеция, Дания и Коста Рика. Актовете на насилие са се удвоили в ЕС и на Балканите. Все повече атаки срещу журналисти и произволни арести се регистрират в Германия (13-а позиция), Франция (34-а), Италия (41-а), Полша (64-а), Гърция (70-а), Сърбия (93-а) и България (112-а), посочва „Репортери без граници“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar