Европейската комисия комисия ще предупреди страните от Европейския съюз, сред тях и България, които предоставят срещу инвестиции право на гражданство или на постоянно пребиваване, че това може да подпомага проникване в ЕС на организирани престъпни групи и увеличава риска от пране на пари, корупция и избягване плащане на данъци.

България, Кипър и Малта – единствените три от 28-те държави, които „продават“ паспортите си и правото на постоянно пребиваване, са обект на особена критика. Общо 20 страни правят същото с правото за пребиваване.

Това съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на проекта за позиция на Европейската комисия по този въпрос, която официално трябва да бъде представена в Брюксел в сряда, 23 януари.

Еврокомисията отбелязва, че тези схеми може да се използват от хора с напълно добронамерени действия и средства, спечелени по законен път. България, Кипър и Малта позволяват чужденци да се сдобият с паспорт и лична карта срещу инвестиции в рамките на 1-2 милиона евро, продължава „Ройтерс“.

Но работният вариант на доклада посочва и:

– недостатъци на властите в София, Никозия и Ла Валета, когато стане дума за проверка на богатството на тези хора;

– освен това трите страни нямат система, с която лесно да бъдат идентифицирани онези, които са си „купили“ паспортите.

– трета слабост е, че се заобикаля правилото в ЕС да се изисква „ефективно“ пребиваване в страна от съюза преди да се получи право за сдобиване с гражданство и, съответно, на свободно движение по цялата територия на съюза.

Националните схеми за получаване право на постоянно пребиваване срещу инвестиции определят сумите в много широки рамки – от по-малко от 15 000 евро в Хърватия до над 5 милиона евро в Люксембург и Словакия, се казвало още в проекта на доклада.

Проблеми има и с национални програми като тази на Португалия. Там право на законно пребиваване се предоставя на чужденци, които е достатъчно да са били на територията ѝ едва 7 от 365 дни в годината. Правилото на ЕС е това да става след „продължителен престой“. Други от 20-те страни в тази група изобщо не изискват продължително и непрекъснато присъствие. Властите в Лисабон също така не проверяват произхода на богатството и на плащанията, направени от чужди граждани, на които се позволява постоянно пребиваване, а това е потенциален риск за пране на пари.

Европейската комисия ще обяви в доклада, че се създаде специална експертна група, която до края на 2019 г. ще препоръча мерки за премахване на рисковете, създавани от схемите, обект на доклада.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar