Бизнесдамата Евгения Банева 3 месеца няма да получава хранителни пратки от роднини и близки, защото е отказала да изпълни разпореждане на съдия. За наказанието, което ѝ било наложено наскоро, съобщи адвокатката ѝ Татяна Дончева.

„Срещу Банева има заведено дело за клевета от основна свидетелка на прокуратурата. По това дело моята клиентка е упълномощила адвокат, съдът обаче е поискал принудителното ѝ довеждане, защото държи да я попита: „Упълномощили ли сте адвокат?“. При положение, че по делото се явява адвокат с пълномощно от Банева“, обясни ситуацията Дончева.

Съдебни полицаи са конвоирали принудително Банева в Софийския районен съд, но въпреки това управата на ареста я наказала, защото първоначално тя е отказала да се яви доброволно.

Дончева заяви, че и Банева се сблъсква с битови неволи в килията. Заради здравословен проблем на бизнесдамата с щитовидната жлеза ѝ било предписано да яде сурови ядки. В ареста имали налични само печени, тъй като за подобен вид им била обществената поръчка за ядки.

В понеделник Банева се изправи пред специализирания съд с нова молба да бъде освободена. Облечена в костюм на райета, Банева пледираше продължително колко е невинна. Съдия Пенка Велинова обаче прецени, че към настоящия момент е невъзможно бизнесдамата да излезе на свобода.

Има доказателства за част от престъпленията, в които е обвинена, отсече Велинова. Евгения Банева е обвинена като член на престъпна група за данъчни престъпления, присвояване и пране на пари, в която участва и свекърва ѝ Мария и която е ръководена от съпруга ѝ Николай.

Едно от обвиненията срещу Банева и мъжа ѝ е, че са присвоили 84 млн. лв. от предприятията „Полимери“, Химически завод „Панайот Волов“, „Елма“ и „Топлофикация Казанлък“. Друго – укрили данъци в размер на 231 хил. лв. на „Полимери“. За „Елма“ неплатеното се равнявало на 2,6 млн. лв., казват от прокуратурата.

За 12 г. Баневи придобили имущество за 589 млн. лв. от данъчни престъпления и пране на пари, гласи обвинението. Т.нар. корпоративна резиденция на фамилията в столичния кв. „Бояна“ била обзаведена с фирмени пари.

„Банева не участва в никоя от фирмите като собственик, в някои от фирмите е била изпълнителен директор за кратки периоди от време. И независимо дали тя носи чанти „Прада“, или има 2 чанти „Прада“, или 22 чанти „Прада“ – трябва да е ясно, че изисква длъжностно качество“, защити я Татяна Дончева. Според съда Банева действала като помагач и е участвала при вземането на решения за бизнеса им.

Последната дума за свободата на бизнесдамата ще има апелативният спецсъд след седмица.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar